Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jens Stoltenberg crede că Brexitul poate consolida NATO

stoltenberg nato

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a estimat marţi că ieşirea Regatului Unit din UE ar putea ''consolida importanţa'' NATO ca platformă de cooperare politică între membrii Alianţei, dintre care mulţi fac parte şi din UE, transmite agenţia EFE preluată de Agerpres.

''Brexitul va schimba relaţia Regatului Unit cu UE, nu însă şi pe cea cu NATO. Prin urmare, va consolida importanţa NATO'', a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele membre NATO, care se va desfăşura miercuri şi joi.

El a subliniat că Regatul Unit ''conduce prin forţa exemplului'' în Alianţă, întrucât alocă de mulţi ani apărării un buget de cel puţin 2% din PIB şi aduce o contribuţie importantă în misiunile aliate, inclusiv pe flancul estic al NATO, unde conduce în Estonia unul dintre cele patru batalioane desfăşurate de Alianţă în această zonă.

Cât despre încercările Uniunii Europene de a-şi consolida propria apărare colectivă, Stoltenberg a apreciat că şi aceste încercări pot întări Alianţa, dar a avertizat că ele nu trebuie să intre în concurenţă cu ceea ce face NATO.

După Brexit, este ''în mod special evident că eforturile UE nu vor putea înlocui NATO, întrucât 80% din contribuţii nu vin din UE'', a punctat el, făcând astfel referire la diferenţa dintre chletuielile militare ale SUA şi Regatului Unit, de o parte, şi cele ale statelor UE membre în NATO, de cealaltă parte.

Totuşi, Stoltenberg a adăugat că majoritatea statelor membre NATO au prevăzut ca din anul 2024 să aloce apărării cel puţin 2% din PIB şi chiar şi acelea care încă nu şi-au asumat acest angajament au arătat prin planurile lor naţionale de apărare transmise Alianţei că au început să crească aceste cheltuieli.

Printre subiectele ce vor fi discutate miercuri şi joi de miniştrii apărării din statele Alianţei se numără şi cel al cheltuielilor militare şi o mai bună repartizare a sarcinilor în cadrul NATO. ''Vom examina progresele în cele trei dimensiuni de angajament: bani, capacităţi şi contribuţii'', a precizat Stoltenberg.

Un alt subiect important pe agenda discuţiilor este situaţia Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), din care Washingtonul a anunţat că se va retrage, ceea ce a determinat Rusia să decidă la rândul ei suspendarea participării la acest tratat încheiat pe vremea Războiului Rece.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.