Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, menține echilibrul summitului: 'În pofida diferendelor, Alianţa va fi mai puternică unită'

Jens Stoltenberg, NATO

Membrii NATO nu sunt de acord cu privire la multe probleme, între care cea privind construirea unei noi conducte ruseşti de gaze către Germania, dar Alianţa este mai puternică unită şi aceasta va contribui la creşterea cheltuielilor pentru apărare, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, relatează Reuters, informează Agerpres.

"În Germania, există opinii diferite cu privire la proiectul North Stream 2, ceea ce este cunoscut", a declarat Stoltenberg înaintea începerii summitului NATO care are loc miercuri şi joi la Bruxelles. "Nu revine NATO să decidă, este vorba de o decizie naţională'', a subliniat el, la o oră după ce preşedintele american Donald Trump a acuzat Germania că este dependentă de furnizarea de gaz rusesc.

"Preşedintele Trump are un limbaj şi mesaj foarte directe în ceea ce priveşte cheltuielile în domeniul apărării - dar, în mod fundamental, suntem cu toţii de acord: toţi aliaţii sunt de acord că avem nevoie de o repartizare mai echitabilă a sarcinilor în cadrul Alianţei", a spus Stoltenberg, menţionând că în 2017 a fost cea mai mare creştere a cheltuielilor în domeniul apărării într-o generaţie.

Vezi și: Ministrul german al apărării, replică-fulger pentru Donald Trump: 'Germania nu este prizoniera politicii ruseşti'

"În pofida dezacordurilor, mă aştept să fim de acord asupra principiului fundamental că suntem mai puternici împreună decât dezbinaţi", a declarat el jurnaliştilor.

Stoltenberg a spus de asemenea că se aşteaptă ca aliaţii să facă front unit, chiar dacă Trump a criticat alţi membri ai NATO pentru că nu au reuşit să respecte obiectivele stabilite pentru cheltuieli în domeniul apărării.

El a anunţat marţi că opt aliaţi urmează să pună în aplicare în acest an obiectivul de alocare a 2% din produsul intern brut pentru cheltuieli de apărare: SUA, Estonia, Grecia, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Polonia şi România.

Preşedintele american Donald Trump a criticat din nou luni ţările aliate, reluându-şi solicitarea ca acestea să îşi majoreze cheltuielile militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.