Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jens Weidmann, șeful Bundesbank, nu vrea ca BCE să fie împovărată şi cu un rol în combaterea schimbărilor climatice

BCE

Banca Centrală Europeană nu ar trebui să aibă un rol clar în combaterea schimbărilor climatice, fiindcă aceasta ar putea împovăra politica monetară şi ar pune în pericol independenţa şi neutralitatea sa, a declarat marţi preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, citat de Reuters, anunță AGERPRES.

Viitorul preşedinte al BCE, Christine Lagarde, a declarat recent că o prioritate pentru băncile centrale şi autorităţile de supervizare este să analizeze cum pot contribui la diminuarea schimbărilor climatice.

Într-o conferinţă organizată marţi la Frankfurt, Jens Weidmann a avertizat că va avea o atitudine foarte critică faţă de orice încercare de a reorienta acţiunile BCE spre schimbările climatice, precum achiziţionarea de preferinţă a obligaţiunilor verzi în cadrul programului de relaxare cantitativă.

Citește și: Klaus Iohannis anunță! ‘Doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european’

"O politică monetară care urmăreşte în mod explicit obiective de mediu riscă să devină supraîncărcată. Iar pe termen lung, independenţa sa ar putea fi pusă sub semnul întrebării", a spus Jens Weidmann.

El a subliniat că este sarcina guvernelor alese să decidă ce măsuri trebuie luate pentru combaterea schimbărilor climatice, în timp ce băncile centrale nu au legitimitatea democratică pentru a urmări obiective de mediu.

Weidmann a menţionat mai multe probleme care ar putea apărea atunci când politica monetară este utilizată pentru a răspunde la schimbările climatice, una dintre ele fiind solicitările activiştilor de mediu privind continuarea achiziţiilor de obligaţiuni verzi şi necesitatea ca BCE să îşi diminueze achiziţiile de active.

"Mandatul nostru este stabilitatea preţurilor, iar în implementarea politicii noastre monetare trebuie să respectăm principiul neutralităţii pieţei. Ar putea apărea obiective conflictuale atunci când politica monetară dictează că trebuie să apeşi pedala de frână şi să reduci achiziţiile de obligaţiuni", a mai spus Weidmann, care face parte şi din consiliul guvernatorilor BCE, instanţa care stabileşte politica monetară a BCE.

De asemenea, preşedintele Bundesbank s-a pronunţat împotriva utilizării reglementării bancare pentru a atinge obiective de mediu, apreciind că reglementările trebuie să fie aliniate cu riscurile reale.

"Stimulentele pentru protejarea mediului sunt un subiect pentru politic", a adăugat Weidmann.

Citește și: Florin Cîțu după ce a picat votul din Parlament: ‘A fost un vot politic’ .

Abordarea prudentă exprimată de Weidmann contrastează cu cea a viitorului preşedinte al BCE, Christine Lagarde, potrivit căreia o discuţie cu privire la dacă şi cum băncile centrale pot contribui la diminuarea schimbărilor climatice ar trebui să constituie o prioritate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.