Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

JO 2022: Comitetul Internaţional Olimpic „respectă” boicotul diplomatic american

rador.ro
jocurile olimpice de iarna beijing

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) "respectă" boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie 2022), anunţat luni de Statele Unite, salutând totodată faptul că această decizie "politică" nu pune în cauză participarea sportivilor americani la competiţia din capitala Chinei, informează AFP, arată Agerpres.

"Prezenţa oficialilor guvernamentali şi a diplomaţilor este o decizie pur politică pentru fiecare guvern, pe care CIO, în neutralitatea sa politică, o respectă în totalitate", a indicat un purtător de cuvânt al instanţei olimpice.

"În acelaşi timp, acest anunţ arată de asemenea cu claritate că Jocurile Olimpice şi participarea sportivilor sunt în afara politicii şi salutăm acest lucru", a adăugat aceeaşi sursă.

Dacă amploarea protestului politic este greu de prevăzut deocamdată, întrucât Australia şi Canada plănuiesc să imite Washingtonul, iar Parlamentul European a cerut un boicot diplomatic în iulie, absenţa unui boicot sportiv este crucială pentru organizaţia de la Lausanne.

Încă din martie, preşedintele CIO, Thomas Bach - el însuşi lipsit de posibilitatea de a-şi apăra titlul olimpic la scrimă după ce ţările occidentale au boicotat JO de la Moscova (1980) - a militat în mod clar împotriva ideii de a-i priva pe sportivi de marele eveniment olimpic, din motive politice.

"Sprijinul pentru sportivi şi Jocurile Olimpice a fost explicat în mod repetat, în ultimele luni, cel mai recent prin rezoluţia Naţiunilor Unite intitulată 'Edificarea unei lumi paşnice şi mai bune prin sport şi idealul olimpic', adoptată săptămâna trecută la New York", adaugă CIO.

Această rezoluţie "cheamă" statele să "coopereze" cu CIO pentru a "utiliza sportul ca instrument de promovare a păcii, dialogului şi reconcilierii în zonele de conflict, în timpul şi după perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice", a subliniat purtătorul de cuvânt.

CIO, care îşi revendică încă de la înfiinţare "neutralitatea" sa politică, s-a confruntat, după atribuirea în 2015 a JO de iarnă din 2022 oraşului Beijing, cu multiple proteste internaţionale legate de încălcarea drepturilor omului în China, aşa cum s-a întâmplat şi cu ocazia Jocurilor Olimpice din vara anului 2008, care au avut loc tot în capitala chineză.

De asemenea, forul olimpic mondial a trebuit să-şi justifice în ultimele săptămâni "diplomaţia sa discretă", percepută ca una de complezenţă faţă de Beijing, în gestionarea situaţiei jucătoarei chineze de tenis Shuai Peng, după acuzaţiile de agresiune pe care aceasta le-a formulat împotriva unui fost conducător chinez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.