Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

JO 2024 - Tahiti va găzdui probele de surf

www.agerpres.ro
cercurile olimpice, jocurile olimpice

Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice Paris 2024 (COJO) a oficializat joi alegerea insulei polineziene Tahiti pentru a găzdui probele de surf, în dauna a trei candidaturi din sud-vestul Franţei şi a uneia din provincia Bretania, informează AFP potrivit Agerpres.

Probele de shortboard, disputate de 24 de bărbaţi şi 24 de femei, vor avea loc în satul Teahupoo, cunoscut pentru că oferă unele dintre cele mai puternice, spectaculoase şi periculoase valuri din lume, au decis membrii consiliului de administraţie al Paris 2024, ce reuneşte părţile implicate în pregătirea JO (COJO, statul francez, colectivităţile, mişcarea sportivă).

Această alegere urmează să fie validată de Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), pe 8 ianuarie.

"Este o surpriză foarte plăcută şi recunoaşterea istoriei noastre, este vorba de a reda titlurile sale de nobleţe Polineziei, unde surful şi-a avut începutul", a reacţionat preşedintele Federaţiei tahitiene de surf, Lionel Teihotu.

Situată în Oceanul Pacific de sud, la 15.000 km de Paris, cu un decalaj orar de 12 ore, insula polineziană, etapă a circuitului profesionist masculin de surf, a concurat cu trei situri din sud-vestul Franţei (Biarritz, Lacanau şi Hossegor-Seignosse-Capbreton) şi unul din Bretania (La Torche).

Potrivit COJO, criteriile costului financiar sau impactului asupra mediului înconjurător nu au permis să se facă o distincţie clară între candidaturi, însă "criteriul sportiv" a făcut diferenţa.

Această alegere pune însă probleme, deoarece la Teahupoo nu au loc probe în circuitul profesionist feminin, valurile de aici fiind considerate prea periculoase pentru categoria feminină.

"Fetele pot fi programate într-o perioadă a zilei când valurile nu sunt aşa puternice (...)", a estimat Lionel Teihotu.

"Ansamblul celor 48 de sportivi care participă la competiţii va avea astfel ocazia să trăiască a doua săptămână a Jocurilor din satul olimpic, în inima delegaţiei lor, la Paris şi în Seine Saint-Denis, şi să participe la ceremonia de închidere", a precizat Paris-2024.

Consiliul de administraţie al COJO a aprobat joi ca Place de la Concorde să găzduiască, în perioada Jocurilor (26 iulie-11 august 2024) cinci sporturi urbane: skateboard, BMX freestyle, breakdance, baschet 3x3, escaladă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.