Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul Jobbik a declanșat procedurile pentru un referendum pe tema apartenenței Ungariei la UE

BBC
Jobbik

Preşedintele partidului maghiar de opoziție Jobbik, Márton Gyöngyösi, deputat în Parlamentul European, a înaintat luni Comisiei Electorale Naţionale din Ungaria iniţiativa privind organizarea unui referendum, informează MTI, scrie News.ro. Politicianul vrea să se asigure că Parlamentul de la Budapesta nu poate lua vreo decizie care ar putea conduce la ieşirea Ungariei din Uniunea Europeană, după discursul lui Viktor Orban de la Băile Tuşnad.

  • „Constituţia Ungariei interzice organizarea unui referendum pe o problemă care implică obligaţii care decurg din tratatele internaţionale, în timp ce – cu o majoritate parlamentară de două treimi – guvernul maghiar poate scoate oricând ţara din UE. Într-o problemă de o asemenea anvergură, voinţa poporului nu poate fi ignorată, iar aceasta poate fi exprimată numai prin referendum”, a spus politicianul de opoziţie în conferinţa de presă susţinută înainte de depunerea iniţiativei.

Acesta a explicat că iniţiativa ar urma să solicite opinia cetăţenilor, întrebându-i dacă sunt de acord cu faptul că “Parlamentul maghiar nu trebuie să susţină o propunere sau o moţiune care să aibă ca rezultat ieşirea Ungariei din Uniunea Europeană”.

Gyöngyösi a adăugat că în urmă cu trei ani, în campania electorală pentru Parlamentul European, partidul său a spus, deja, că miza este “dacă îi vom permite lui Viktor Orbán să scoată Ungaria din Uniunea Europeană”, iar la acea vreme, această declaraţie a sa a fost luată în derâdere chiar şi de partidele de opoziţie, însă în urma discursului pe care premierul ungar l-a rostit recent la Băile Tuşnad a devenit clar că acesta este scopul său.

De altfel, politicianul a scris pe pagina sa de Facebook: ”Haideţi să-l împiedicăm pe Orbán să scoată Ungaria din Uniunea Europeană!!”, adăugând că ”discursul de la Tusványos a dezvăluit că acesta a fost într-adevăr scopul său”.

Politicianul a relatat că din motive tehnice a depus iniţiativa ca persoană fizică, întrucât judecătoria nu a înregistrat încă alegerea sa ca preşedinte de partid, dar a precizat, totodată, că preşedinţia Jobbik îi susţine demersul.

Premierul ungar Viktor Orban a susţinut la sfârşitul lunii iulie, la Băile Tuşnad, un discurs considerat anti-NATO, anti-UE şi rasist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.