Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joc politic pervers în Moldova. Mai mulți deputați pro-Plahotniuc l-au părăsit. Ce cere președintele

timofti

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a solicitat majorităţii parlamentare recent constituite şi formate iniţial din 56 de deputaţi reconfirmarea în decursul zilei de joi, până la ora 21.00, a semnăturilor acordate în susţinerea unui candidat pentru funcţia de premier, informează Radio Chişinău şi Unimedia.

Vezi și: DEZVĂLUIRI din Moldova: Politicienii români care au beneficiat de femei de la Vlad Plahotniuc

Nicolae Timofti a formulat această cerere în contextul în care unii dintre deputaţii care au semnat Declaraţia de susţinere a candidatului noii majorităţi, Vladimir Plahotniuc, au declarat joi, în spaţiul public, că îşi retrag semnăturile de pe această declaraţie. 

Comunicatul emis de preşedinţie citează în acest sens hotărârea Curţii Constituţionale, conform căreia este necesară 'constituirea, în mod transparent, a unei majorităţi parlamentare, pentru ca alegătorul să poată identifica actorii politici cărora le revine responsabilitatea politică pentru actul de guvernare'. 

'Din aceste considerente, majoritatea parlamentară urmează a fi oficializată, nu doar declarată, cu identificarea deputaţilor care o constituie, cu specificarea disponibilităţii de a susţine o candidatură pentru funcţia de prim-ministru şi cu notificarea oficială în adresa preşedintelui Republicii Moldova', se spune în comunicatul semnat de Timofti. 

Zeci de protestatari se aflau în după-amiaza zilei de joi în faţa reşedinţei Preşedinţiei, fiind în aşteptarea deciziei preşedintelui Nicolae Timfoti. Potrivit informaţiilor oferite de poliţie, aceştia ar fi susţinătorii Platformei Demnitate şi Adevăr. 

Liderul democraţilor din Republica Moldova, Marian Lupu, a anunţat luni, după consultările avute cu preşedintele Nicolae Timofti, formarea unei majorităţi parlamentare din care fac parte 56 de deputaţi din cei 101 ai legislativului. 

Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ. În cazul în care nu se reuşeşte formarea unui nou guvern, şeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.AGERPRES

Vezi și: Situaţie fără precedent peste Prut: Preşedintele Timofti anunţă că e gata să moară

Vezi și: Continuă telenovela de la Chișinău. Plahotniuc îi scrie lui Timofti la sentiment: Sunt un om onest

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.