Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocul umbrelor în PSD: O scurtă călătorie înapoi în timp

anonim

Mircea Geoană anunță infiintarea unui nou partid de stanga care va darama, alaturi de PNL, Guvernul Victor Ponta. O scurta istorie recenta a PSD arata urmatorul șablon: acuzatii de negocieri cu adversarul PSD - excludere - partid nou.

Wikileaks, 2007. Potrivit unei telegrame Wikileaks, Mircea Geoană s-ar fi întâlnit de două ori "în secret" cu Traian Băsescu înainte de suspendarea acestuia din 2007, fără a informa PSD, despre care mărturiseşte că "l-ar omorî" dacă ar afla. "Ambasadorul, însoţit de Polcouns, s-a intâlnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoană. Întâlnirea a fost la cererea lui Geoană. El a început prin a declara că şi-a dat toata silinţa să găsească o soluţie amiabilă prin care să nu se ajungă la suspendarea preşedintelui Băsescu", se arată intr-o telegramă din 2007 clasificată "Confidential". Geoană le-a spus americanilor că s-a întâlnit în secret cu Băsescu de două ori, pe propriul risc, şi precizează: oamenii din partid "m-ar omori" daca ar afla de intâlniri".

Excludere si partid, 2009-2012. Mircea Geoana il acuza pe Victor Ponta ca l-a sfatuit sa mearga la Vintu. PSD il suspenda din partid pentru o perioada de 6 luni. In urma declaratiilor ca vrea sa candideze iar la prezidentiale, in ciuda acordurilor cu PNL, PSD ii cere lui Geoana sa se retraga din functia de presedinte al Senatului. Geoana refuza si este exclus din PSD la finalul lui 2011. Cateva luni mai tarziu, Geoana a lansat „România noastră”, o platforma menita sa se transforme intr-un partid. Geoana vorbea atunci despre "o miscare profesionista".

Premierul din umbra, 2012. Mircea Geoană revine in PSD in 2012, iar dupa alegerile parlamentare apare informatia ca „cineva din PSD’ a discutat în partid, cu mandat de la Băsescu pentru a obţine sprijin la functia de Premier, in locul lui Victor Ponta. Peste tot in PSD se stia ca a fost vorba despre Mircea Geoana insa oficial, desi s-a pornit o ancheta interna in PSD, nu s-a anuntat nici pana azi cu subiect si predicat cine era omul cu care a negociat Basescu impotriva lui Victor Ponta.

Prezidentiale, excludere, partid, 2014. După ce a spus că numele său figurează pe lista "foarte scurtă" de potenţiali candidaţi PSD la prezidenţiale, Mircea Geoană a fost taxat in PSD. I s-a spus ca poate sa fie orice, dar nu candidat la prezidentiale. In paralel, apareau zvonuri ca cineva din PSD lucreaza la un nou partid. Dupa alegerile prezidentiale, Mircea Geoana e exclus din PSD, alaturi de Marian Vanghelie. Neoficial, motivul a fost ca cei doi au facut lobby in partid sa-l darame pe Ponta si aveau ca varianta de back-up un partid nou. Dupa excludere, Geoana anunta ca-si face partid si ca va darama cu el Guvernul PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.