Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocuri la rupere în PNL. Orban vrea să revină la Guvern/ Cîțu nu vrea să renunțe la propunerea de premier (surse)

PNL siglă

Jocurile pentru putere devin tot mai dure în Partidul Național Liberal. După ce a devenit clar că USR-PLUS și UDMR nu acceptă ca liberalii să preia și funcția de premier și pe cea de președinte al Camerei Deputaților tensiunea a devenit puternică în PNL. Mai mulți lideri centrali ai partidului l-au acuzat azi pe Ludovic Orban că a luat pe cont propriu negocierile și că negociază doar pentru cei rămași credincioși. El ar vrea că Florin Cîțu să anunțe că renunță și se retrage, dar se pare că ministrul de Finanțe nu vrea să fie ”haina de vreme rea” și le-ar fi spus colegilor că NU vrea să facă acest pas.

Vezi și: După ce a lăsat să se strângă tone de gunoaie pe străzi, primarul Clotilde Armand cere reducerea burselor elevilor

În fapt Ludovic Orban nu admite altceva în afară de poziția de prim-ministru sau cea de la Camera Deputaților. Ar prefera a II-a poziție, dar pentru că există pericolul inamisibil pentru PNL ca șefia guvernului să fie preluată de USR-PLUS, atunci ar accepta bucuros și a II-a poziție. Cum există deja un vor în forul de conducere al PNL cu privire la persoana desemnată să fie premier, Florin Cîțu, șeful PNL a luat pe cont propriu negocierile și azi a avut întâlniri separate cu șefii USR-PLUS, UDMR și Grupul minorităților naționale. Potrivit unor participanți la întâlniri el ar fi dat de înțeles că ar avea acordul tacit al președintelui Klaus Iohannis și că dacă vor fi de acord cu el atunci și liberalii ar putea întoarce în forul statutar votul pentru propunerea de premier.

Doar că ajuns în Modrogan Nr.1 a început jihadul. Oponenții lui Orban din PNL, cei care abia așteaptă ca ”șeful” să își rupă gâtul au început o puternică campanie de presă prin care îl acuză pe Orban ca i-ar fi mințit susținând că deja are acordul partenerilor de Coaliție pentru persoana sa pentru a-i determina să schimbe votul pentru Florin Cîțu.

Presiunile ar fi fost atât de puternice încât actualul ministru de Finanțe, propus pentru a II-a oară pentru poziția de premier, a început să joace. Potrivit surselor la vârful PNL acesta refuză să renunțe la nominalizare complicând situația în PNL - pentru că e greu ca în ședința BPN al PNL să se întoarcă un vot deja dat fără un fundament. Sunt unii care susțin că lui Cîți i s-ar fi propus chiar funcția de președinte al Senatului României care ar reveni liberalilor dacă renunță la nominalizare.

Deja USR-PLUS, pe surse, dar și oficial prin Dacian Cioloș, au anunțat că nu mai doresc oameni vechi în frunte, dând astfel semnalul că nu ar fi de acord cu o renominalizare din partea PNL. UDMR și Minoritățile nu au reacționat încă.

Citește și: Radu Tudor: S-ar putea ca varianta de avarie propusă de Marcel Ciolacu – Guvern PSD-PNL – să nu poată fi evitată

De partea sa, președintele Klaus Iohannis nu a ascuns că și-l dorește pe Nicolae Ciucă în fruntea Guvernului, doar că în acest moment planurile Grupării Orban (cea mai puternică în PNL la ora actuală) nu coincid cu ale sale și prin urmare un dictat de la Cotroceni nu prea este posibil.

Nu este exclus ca în orele următoare metodele persuasive și de altă natură decât cele politice să fie aplicate și cineva să cedeze. Mâine însă au fost convocate forurile de conducere ale PNL și USR-PLUS și surprizele se vor ține lanț.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.