Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing vor fi organizate în mai multe zone: 'Cuibul de pasăre' şi 'Panglica de gheaţă' sunt unele dintre ele

rador.ro
jocurile olimpice de iarna beijing

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie) vor fi organizate în trei zone, reutilizând în parte fostele situri ale JO de vară din 2008, precum "Cuibul de pasăre", emblematicul stadion de atletism din capitala chineză, scrie AFP, citat de agerpres.

Cu 30 de zile înaintea ceremoniei de deschidere, iată o prezentare generală a principalelor situri ale JO 2022:

Beijing
Cu grinzile sale intersectate de oţel, evocând un "cuib de pasăre", de unde şi porecla sa, Stadionul Olimpic cu cele 80.000 de locuri va găzdui ceremoniile de deschidere şi închidere.

Alte locaţii ale JO de vară din 2008 au fost, de asemenea, transformate. Printre acestea se numără "Cubul de apă", fostul centru acvatic dedicat înotului, unde legendarul Michael Phelps a câştigat opt medalii de aur în 2008. Acesta a fost redenumit acum "Cubul de gheaţă" şi va găzdui probele de curling.

Palatul Sporturilor din Wukesong şi Palatul Naţional al Sporturilor, unde s-au derulat întrecerile de baschet şi gimnastică în 2008, au fost renovate pentru a găzdui turneele de hochei pe gheaţă, masculin şi feminin.

Printre puţinele edificii noi din Beijing, construite special pentru Jocurile de iarnă se numără un inel de patinaj viteză, acoperit şi cu o capacitate de 12.000 de locuri, supranumit "Panglica de gheaţă".

În capitala Chinei au fost construite şi alte situri, inclusiv o platformă înaltă de 60 de metri, care va găzdui spectaculoasele probe de Big Air la schi şi snowboard.

Platforma a fost construită în apropierea turnurilor de răcire ale unei foste oţelării, care avea cândva zeci de mii de muncitori, înainte de a fi transformată într-un complex de birouri, baruri şi restaurante la modă.

Fabrica gigantică, o construcţie emblematică a Beijingului, fusese parţial închisă înaintea JO din 2008, pentru a limita emisiile poluante, înainte de a fi închisă definitiv în 2010.

Yanqing
Situată într-o regiune rurală şi muntoasă, la aproximativ 75 km de centrul oraşului, zona Yanqing este deja dotată cu pârtii de schi, hoteluri şi surse de apă caldă.

Aceasta va găzdui evenimentele de schi alpin. În total, 8.500 de spectatori vor putea asista la probe, pe marginea pistelor care prezintă o diferenţă de nivel de până la 900 de metri.

În Yanqing, prima pista de bob, skeleton şi sanie din China a fost construită special pentru Jocuri, având o capacitate de 2.000 de locuri pe scaune şi 8.000 în picioare.

Zhangjiakou
China a conectat micul oraş Zhangjiakou (la aproximativ 180 de kilometri nord-vest de Beijing) şi celelalte două zone olimpice printr-o linie feroviară de mare viteză.

Situl va găzdui evenimente de biatlon, schi fond, sărituri cu schiurile şi combinată nordică, precum şi schi freestyle şi snowboarding (excluzând Big Air).

Ca o caracteristică specială, trambulina de sărituri cu schiurile are o formă atipică, ce aminteşte de un "ruyi" tradiţional, un fel de sceptru chinezesc care simbolizează puterea şi norocul.

Competiţiile de schi freestyle şi snowboard se vor desfăşura într-o staţiune de schi existentă. Aceasta se află la câţiva kilometri de Satul Olimpic din Zhangjiakou, un ansamblu de apartamente înconjurate de munţi, cu o arhitectură care aminteşte de cabane.

Trei Sate Olimpice - câte unul pentru fiecare dintre cele trei zone - au fost construite pentru a găzdui peste 6.000 de sportivi, antrenori şi membri al delegaţiilor. După Jocuri, acestea vor fi transformare în locuinţe pentru persoane fizice sau în parcuri industriale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.