Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden a emis un ordin executiv ce consolidează verificările antecedentelor pentru cumpărătorii de arme

ziare.com
pistol

Preşedintele american Joe Biden a emis marţi un ordin executiv ce consolidează verificările antecedentelor pentru cumpărătorii de arme în ceea ce Casa Albă promovează ca fiind cea mai cuprinzătoare politică pe care preşedintele o poate adopta fără a recurge la Congres, informează Reuters, citat de Agerpres.

Ordinul urmăreşte, de asemenea, să consolideze sprijinul federal pentru legile "steguleţelor roşii", adoptate în 19 state şi în Districtul Columbia, ce intenţionează să oprească vânzările de arme către persoanele considerate periculoase, din punct de vedere legal, pentru ei înşişi sau pentru alţii.

Ordinul preşedintelui Biden încurajează, de asemenea, depozitarea în siguranţă a armelor şi solicită Comisiei Federale de Comerţ să analizeze modul în care producătorii de arme comercializează arme de foc, inclusiv pentru minori.

Acest ordin urmează unor acţiuni executive anterioare ale administraţiei americane ce vizează reducerea violenţei armate.

Casa Albă a declarat că preşedintele Biden intenţionează să discute marţi despre acest ordin cu victimele violenţei armate din Monterey Park, California, unde un atacator a deschis focul într-o sală de dans pe 21 ianuarie, ucigând 11 persoane şi rănind alte nouă.

Un control mai ferm al armelor

Într-o ţară unde peste 40.000 de oameni mor în fiecare an în tiruri cu arme de foc, Joe Biden speră ca alegătorii să susţină un control mai ferm al armelor, în timp ce potenţialii săi contracandidaţi republicani la alegerile prezidenţiale din 2024 vor susţine cu certitudine drepturi extinse pentru deţinătorii de arme, cu sprijinul unor grupuri influente, precum National Rifle Association.

Administraţia Biden invocă rezultatele sondajelor de opinie care indică că cei mai mulţi dintre americani susţin verificarea antecedentelor. Un sondaj Reuters/Ipsos realizat anul trecut a constatat că 84% dintre respondenţi au susţinut verificarea antecedentelor pentru toate vânzările de arme de foc şi 70% au susţinut legile "steguleţelor roşii". Sondajul a fost realizat imediat după ce un bărbat înarmat a deschis focul într-o şcoală din Uvalde, Texas, ucigând 19 elevi şi doi profesori.

Unii susţinători ai dreptului de a deţine arme se opun verificării antecedentelor, spunând că aceasta încalcă drepturile constituţionale de a deţine arme, fără a împiedica infractorii să le obţină. De asemenea, ei acuză faptul că multe legi ale "steguleţelor roşii" contravin dreptului la un proces echitabil.

Grupul din industria comerţului cu arme de foc NSSF s-a opus, într-un comunicat, ordinului executiv, apreciind că acesta ameninţă drepturile constituţionale şi "pur şi simplu reia legislaţia existentă". În schimb, primarul New York-ului, Eric Adams, un democrat care şi-a făcut campanie cu un mesaj dur împotriva criminalităţii, a lăudat această "acţiune concretă pentru a ţine armele departe de mâinile criminalilor"."Preşedintele Biden ne susţine munca de a-i menţine în siguranţă pe new-yorkezi", a spus Adams într-un comunicat.

Esenţa ordinului executiv urmăreşte să extindă verificările antecedentelor menite să împiedice infractorii sau abuzatorii domestici să cumpere arme, în mare parte prin sprijinirea dealerilor de arme licenţiaţi federal de a se conforma sau de a-i educa pe cei care nu conştientizează faptul că sunt obligaţi să efectueze verificări de fond în conformitate cu legislaţia existentă, a precizat Casa Albă.

Preşedintele SUA a semnat anul trecut Legea bipartizană a comunităţilor mai sigure, cea mai importantă lege privind controlul armelor din ultimii 30 de ani. Acum însă republicanii deţin controlul Camerei Reprezentanţilor, punând practic capăt oricărei şanse de a se adopta mai multă legislaţie privind controlul armelor în următorii doi ani, cum ar fi propunerea preşedintelui Biden de a interzice armele de asalt şi încărcătoarele de mare capacitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.