Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden a ordonat, iar acum a început vânătoarea: lovitură grea pentru giganții petrolieri din SUA

SteelGruru
petrol

Oxfam a depus luni rezoluţii ale acţionarilor împotriva giganţilor petrolieri americani Exxon Mobil, Chevron şi ConocoPhillips, declarând că lipsa de transparenţă cu privire la practicile lor fiscale globale prezintă un risc material pentru investitorii pe termen lung, transmite CNBC.

Organizaţia internaţională de caritate a declarat că practicile fiscale ale companiilor subminează interesul publicului pentru un sistem fiscal echitabil – în special în ţările din sud, ”cu cele mai mari nevoi de venituri fiscale”.

”Declaraţiile fiscale sumare ale Exxon, Chevron şi ConocoPhillips lasă investitorii, grupurile de supraveghere şi publicul larg în întuneric cu privire la practicile fiscale secrete ale companiilor”, a declarat Daniel Mulé, responsabil de politici pentru industriile extractive şi impozite la Oxfam America, într-un comunicat, informează News.ro.

Chevron, Exxon Mobil şi ConocoPhillips nu au fost imediat disponibile pentru a comenta atunci când au fost contactate de CNBC.

Acţiunea vine pe fondul unui impuls mai amplu pentru o mai mare transparenţă fiscală din partea marilor corporaţii, în special pe măsură ce oamenii din întreaga lume simt presiunea unei crize a costului vieţii.

Marile grupuri petroliere au fost criticate în mod repetat pentru operaţiunile lor fiscale globale. Şi, în ultimele luni, giganţii energetici s-au confruntat cu solicitări tot mai mari pentru o taxă excepţională, după ce au înregistrat profituri record, datorită creşterii preţului petrolului şi gazelor în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Vorbind la sfârşitul lunii trecute, preşedintele american Joe Biden a ameninţat că va urmări impunerea unor impozite mai mari pe profiturile companiilor petroliere, dacă giganţii din industrie nu lucrează pentru a reduce preţul gazelor, acuzând giganţii energetici că sunt ”profitori de război”.

”Profiturile record ale companiilor petroliere de astăzi nu se datorează faptului că fac ceva nou sau inovator. Profiturile lor sunt un câştig de război, profitul din conflictul brutal care devastează Ucraina şi răneşte zeci de milioane. a oamenilor de pe tot globul”, a spus Biden pe 31 octombrie.

Împreună, Exxon Mobil, Chevron şi ConocoPhillips au raportat profituri de peste 35 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea.

”Companiile de petrol şi gaze indică adesea contribuţiile lor la baza de impozitare din ţările producătoare ca o justificare pentru continuarea operaţiunilor lor, în special în ţările sărace, dar practicile fiscale secrete fac imposibilă verificarea dacă companiile contribuie cu adevărat la prosperitatea comună”, a spus Mulé.

El a adăugat. ”Dacă proiectele de petrol şi gaze reduc sărăcia, de ce să ascundeţi cifrele?”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.