Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden a semnat: Aprobă prelungirea Tratatului 'New START' cu Rusia pentru încă cinci ani

T-online
Joe Biden

SUA au aprobat la rândul lor miercuri prelungirea Tratatului 'New START' cu Rusia pentru o perioadă de cinci ani, a anunţat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, relatează Reuters şi AFP.

"Prelungirea Tratatului 'New START' asigură că avem limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele până pe 5 februarie 2026", a menţionat Blinken într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mohammad Murad(FPTR) dă cărțile pe față: ‘Pierderile până acum, constatate, sunt de peste 7 miliarde euro la nivel de industrie hotelieră și HoReCA. Nu am primit niciun sprijin, din contră, foarte multe discuții, fără valoare’

"În acelaşi timp în care lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele americane, vom lucra, de asemenea, pentru ca Rusia să răspundă pentru actele sale antagoniste şi încălcările sale ale drepturilor omului, în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri", a avertizat, pe de altă parte, şeful diplomaţiei americane în acelaşi comunicat.

În timp ce noul preşedinte american Joe Biden pune zilnic în scenă semnarea de noi măsuri, prelungirea ultimului tratat cheie pentru controlul armelor nucleare americano-rus, care expira în numai două zile, a fost anunţată discret, printr-un simplu comunicat al secretarului de stat, notează France Presse.

Decizia survine în plină recrudescenţă a tensiunilor între occidentali şi Moscova, după arestarea şi apoi condamnarea la o pedeapsă cu închisoarea a opozantului rus Aleksei Navalnîi, denunţată ferm de Washington şi de europeni.

"Preşedintele Biden s-a angajat să-i protejeze pe americani de ameninţări nucleare restabilind leadership-ul american în materie de control al armamentelor şi de neproliferare. Astăzi, SUA fac un prim pas pentru a-şi respecta acest angajament prin prelungirea Tratatului 'New START' cu Federaţia Rusă pentru cinci ani", a mai afirmat Antony Blinken.

Citește și: Lovitură în plin pentru bugetari! Premierul Cîțu anunță dispariția unor sporuri

Semnat în 2010, acordul limitează arsenalele Rusiei şi SUA la maximum 1.550 de focoase nucleare desfăşurate de fiecare dintre cele două ţări, o reducere de aproape 30% în raport cu plafonul precedent fixat în 2002.

Tratatul restrânge şi numărul lansatoarelor şi bombardierelor grele la 800, suficient totuşi pentru a distruge Terra de mai multe ori, notează AFP. Negocierile privind prelungirea acordului au fost în impas în timpul întregii preşedinţii a lui Donald Trump.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat la 29 ianuarie prelungirea cu cinci ani a Tratatului 'New START' privind limitarea arsenalelor nucleare, care fusese ratificată de cele două camere ale parlamentului rus în aceeaşi săptămână.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.