Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden A SEMNAT decretul pe care Liviu Dragnea îl voia implementat în România: Guvernul este OBLIGAT să cumpere bunuri și servicii americane

Reuters - Agerpres
Joe Biden

Liviu Dragnea voia o lege în care marile lanțuri de magazine să fie obligate să comercializeze cât mai multe produse românești, dar a fost dur criticat pentru intenția sa. Însă, ceea ce nu a putut Dragnea în România a putut Joe Biden în SUA. Preşedintele american a semnat luni un decret pentru a îndemna guvernul federal să achiziţioneze mai multe bunuri şi servicii de la companii americane, cu riscul de a-i irita pe unii parteneri comerciali cum ar fi Canada, relatează AFP.

"Putem crea mai multe locuri de muncă" în industria manufacturieră, a dat asigurări Biden într-o conferinţă de presă.

Citește și: Doina Pană, după ce expertiza a confirmat că a fost otrăvită: ‘Nu e o singură persoană. Din analize a reieșit că a fost ceva programat, nu o singură doză’

"Nu accept ideea că vitalitatea sectorului manufacturier american este de domeniul trecutului", a adăugat el, scrie agerpres.ro.

Legea existentă, 'Buy American Act' din 1933, obligă deja guvernul să acorde contracte companiilor americane atunci când acest lucru este posibil, însă există multe excepţii şi oportunităţi de derogare, fapt denunţat de mult timp de numeroase întreprinderi mici şi mijlocii.

Citește și: Ludovic Orban nu renunță la șefia partidului: ‘Am preluat PNL într-un moment greu, după o înfrângere în alegeri, când partidul avea 17-18% în sondajele de opinie’

Unele produse sunt astfel ştampilate cu 'Fabricat în SUA' deşi o mare parte din componentele lor provin din alte ţări.

Guvernul federal cheltuieşte în fiecare an circa 600 de miliarde de dolari pentru securitatea ţării. "Trebuie să ne asigurăm că aceşti bani ajung la companii americane", a spus Biden.

Citește și: Florin Cîțu rămâne prim-ministrul României. Curtea Constituțională a respins sesizarea AUR

Noul lider de la Casa Albă reia astfel o temă dragă a predecesorului său Donald Trump.

Totuşi, noile dispoziţii i-ar putea irita pe unii aliaţi şi parteneri strategici ai SUA, cum ar fi Canada şi ţările europene, care considerau deja că dispoziţiile 'Buy American' împiedicau companiile lor să aibă acces la unele licitaţii ale guvernului american.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: ‘Persoanele programate în intervalul 28 ianuarie-11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale’

Biden semnalează de asemenea că, după patru ani de politică protecţionistă în domeniul comercial a lui Trump, nu este momentul pentru o liberalizare totală.

Ministrul de Externe al Canadei, Marc Garneau, a atras atenţia deja Washingtonului în legătură cu 'Buy American', conform media locale.

Citește și: Ludovic Orban, mesaj ferm: ‘Din ceea ce știu eu, nu există nicio creștere de taxe și impozite. Construcția bugetului se realizează’

"Este evident că, dacă observăm că politica 'Buy American' ne prejudiciază comerţul, vom semnala", a spus şeful diplomaţiei canadiene la CBC, subliniind totodată că "preşedintele Biden a transmis că este dispus să ne asculte de fiecare dată când am avea îngrijorări".

Vicepremierul canadian Chrystia Freeland a recunoscut că "diavolul se ascunde în detalii deseori", subliniind că activitatea guvernului canadian va fi de a găsi o relaţie comercială bilaterală echilibrată, din care să câştige ambele părţi.

Citește și: Gabriela Firea îi desființează pe miniștrii conduși de Florin Cîțu: ‘Viziunea economică de a băga la congelator economia națională, însemnă intrarea în cercul vicios al austerității’

De asemenea, Biden a mai explicat că SUA se angajează să lucreze cu partenerii lor comerciali "pentru a moderniza regulile de comerţ internaţional, inclusiv pe cele legate de pieţele publice", pentru ca banii contribuabililor să stimuleze investiţiile care favorizează creşterea şi "lanţuri de aprovizionare solide", scrie agerpres.ro.

Susţinerea industriei americane nu este o surpriză, fiind o promisiune electorală a lui Biden, care trebuie să dea satisfacţie şi bazei electorale a predecesorului său.

Citește și: Instituția Prefectului Municipiul București vine cu lămuriri: Restaurantele, barurile și cafenelele sunt deschise până la ora 23.00

Decretul seamănă cu unele măsuri pe care le-a luat însuşi Trump pentru a îndemna statul federal să cumpere mai multe produse americane. El a făcut din taxele vamale o armă împotriva importurilor, cu rezultate inegale.

În locul unui război comercial, Biden privilegiază o înăsprire a regulilor 'Buy American' şi se va folosi de forţa de achiziţie a guvernului federal.

Citește și: Medic infecționist: ‘Atât fulgii cât și precipitațiile antrenează virusul în atmosferă, cât și la nivelul solului’

Însă unele companii au avertizat deja că o înăsprire a regulilor ar risca să provoace o creştere a costurilor, ceea ce ar complica achiziţia de piese fabricate în afara SUA.

Însă guvernul scoate în evidenţă penuria provocată de pandemia COVID-19, care a arătat slăbiciunile sistemului, şi a explică faptul că vrea să evite "să fim puşi în poziţia în care am depinde de ţări care nu au aceleaşi interese ca noi pentru livrările de materiale esenţiale".

Referirea indirectă este la China, ale cărei produse inundă întreaga lume, notează AFP.

Citește și: Marcel Ciolacu, ieșire-fulger: ‘În acest moment avem în față numai austeritate, tăieri de pensii, de salarii, de venituri și, nu în ultimul rând, de disponibilizări’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.