Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden a semnat un ordin pentru sancţionarea ţărilor care încarcerează pe nedrept cetăţeni americani

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a deschis marţi calea sancţiunilor împotriva guvernelor care încarcerează pe nedrept cetăţeni americani şi a ordonat să fie emise avertismente mai detaliate după o serie de detenţii extrem de mediatizate, relatează AFP.

Departamentul de Stat va începe să sublinieze în avizele sale de călătorie pentru americani în care ţări există un risc ridicat de încarcerare arbitrară.

Grupul iniţial de ţări care va fi marcat 'D' pentru riscul de detenţie va număra China, Iran, Myanmar, Coreea de Nord, Rusia şi Venezuela, a declarat un alt responsabil american.

Această decizie intervine după o largă reflectare mediatică a cazului starul baschetului feminin din SUA, Brittney Griner, arestată în Rusia pentru trafic de droguri și a cărei soţie îl acuzase pe Joe Biden că nu a făcut suficient pentru eliberarea sa.

Ordinul executiv semnat de Biden autorizează agenţiile guvernamentale să impună sancţiuni financiare sau interdicţii de călătorie funcţionarilor străini sau actorilor non-statali implicaţi în detenţia arbitrară a cetăţenilor americani.

'Recurgerea la sancţiuni nu permite întotdeauna obţinerea eliberării cuiva, aşa că vom fi judicioşi şi strategici în utilizarea acestei prerogative', a declarat un responsabil american presei, sub rezerva anonimatului.

'Familiile persoanelor deţinute sunt cele care cunosc cel mai bine cazul apropiaţilor lor şi intenţionăm să le ascultăm, să le ascultăm ideile, recomandările lor', a adăugat acesta.

În pofida tensiunilor în creştere din cauza războiului în Ucraina, administraţia Biden a ajuns în aprilie la un aranjament cu Rusia pentru efectuarea unui schimb între Trevor Reed, un fost puşcaş marin încarcerat pentru că ar fi atacat - fiind în stare de ebrietate - un poliţist rus, şi un pilot rus condamnat pentru trafic de droguri în SUA.

În Iran, administraţia Biden a insistat asupra faptului că nu poate relansa acordul nuclear fără eliberarea cetăţenilor americani încarceraţi.

Unul dintre ei, Siamak Namazi, un om de afaceri condamnat pentru acuzaţii pe care el le neagă că ar fi intenţionat să pună la cale o lovitură de stat în Iran, a vorbit recent din închisoare, cerându-i lui Joe Biden să-i asigure eliberarea independent de diplomaţia nucleară.

Cel puţin opt americani sunt deţinuţi în Venezuela, chiar dacă alţi doi au fost eliberaţi în martie, după rarele contacte americane cu preşedintele Nicolas Maduro, un lider de stânga considerat ilegitim de către Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.