Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden, anunț important cu privire la camioanele cu ajutoare ce trebuie să ajungă în Gaza

Profimedia Images
joe biden

Camioanele care transportă ajutoare vor ajunge în Gaza în următoarele 24-48 de ore, a estimat, vineri, preşedintele Joe Biden care s-a întâlnit cu liderii Uniunii Europene la Casa Albă pentru a discuta despre războiul din Orientul Mijlociu, relatează Reuters, citat de news.ro.

Întrebat despre camioanele cu ajutoare care ar trebui să ajungă în Gaza, Biden a spus că a obţinut un angajament din partea israelienilor şi a preşedintelui Egiptului.

Iniţial, camioanele ar fi trebuit să fie lăsate să treacă vineri, dar ulterior s-a amânat deschiderea unicului punct de trecere spre Gaza de la frontiera cu Egiptul.

"Autostrada urma să fie refăcută", a menţionat Biden. El crede că în următoarele 24-48 de ore, primele 20 de camioane cu ajutoare vor trece.

Discuții cu Benjamin Netanyahu

Biden a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre planurile de a începe să transfere asistenţă umanitară în Gaza din Egipt în timpul unei convorbiri telefonice avute vineri, prima pe care o are după ce miercuri s-a văzut cu premierul Netantyahu chiar în Egipt, a declarat Casa Albă.

Atenţia internaţională s-a concentrat asupra primirii ajutoarelor în Gaza prin singurul punct de acces care nu este controlat de Israel, punctul de trecere Rafah de la graniţa cu Egiptul. Biden, care a vizitat Israelul miercuri, a plecat cu o promisiune din partea Israelului de a permite transporturi limitate de provinzii din Egipt, cu condiţia ca livrările să fie monitorizate, pentru a împiedica orice ajutor să ajungă la Hamas.

Punctul Rafah este nefuncţional de aproape două săptămâni, de când Hamas a atacat Israelul.

Bombardarea de către Israel a Fâşiei Gaza, o enclavă lungă de 45 km, ca represalii la atacul Hamas, a înrăutăţit condiţiile pentru cele 2,3 milioane de persoane care trăiesc acolo sub o blocadă impusă de Israel şi Egipt de când Hamas a preluat controlul în 2007.

În plus, Biden a discutat vineri cu premierul israelian despre asigurarea unei "treceri sigure pentru cetăţenii americani şi alţi civili din Gaza", potrivit Casei Albe.

Activitatea diplomatică în jurul deschiderii punctului de trecere Rafah s-a intensificat, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi primindu-l recent pe generalul american de rang înalt care supervizează trupele din Orientul Mijlociu, precum şi pe regele Abdullah al Iordaniei, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut la Cairo ca ajutorul să fie livrat la scară largă şi în mod susţinut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.