Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden anunță că va participa la funeralii Reginei Elisabeta - În urmă cu 70 de ani, președintele SUA lipsea de la înmormântarea Regelui George VI

The Independent
biden regina elisabeta a II-a

Președintele american Joe Biden a declarat că va participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a.

"Da", a declarat Biden reporterilor vineri, când a fost întrebat dacă intenționează să participe la funeralii, ale căror detalii nu au fost anunțate de Palatul Buckingham.

"Nu știu încă care sunt detaliile, dar voi merge", a spus Biden.

El le-a spus reporterilor că nu a vorbit încă cu regele Charles al III-lea după moartea reginei.

"Eu îl cunosc. Nu am vorbit cu el. Nu l-am sunat încă", a spus Biden.

CNN a relatat mai devreme vineri că asistenții Casei Albe fac pregătirile inițiale pentru ca Biden să călătorească la Londra pentru a participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Aceștia plănuiau să anunțe participarea sa doar după ce palatul va dezvălui aranjamentele, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect.

Președintele va fi probabil însoțit de o delegație oficială. Biden și-a amintit joi de regină ca fiind o "mare doamnă" care "a definit o epocă".

"Suntem atât de încântați că am reușit să o cunoaștem", a declarat Biden în fața personalului de la ambasada britanică din Washington, după ce a semnat o carte de condoleanțe.

Steagurile americane de la Casa Albă, de la alte clădiri federale, de la facilitățile militare și de la ambasadele din străinătate au fost coborâte în bernă vineri, după ce Biden a ordonat ca acestea să fie coborâte "până în ziua înmormântării".

Într-o declarație publicată împreună cu soția sa, prima doamnă Jill Biden, președintele a spus despre regină că era "o prezență stabilizatoare și o sursă de mângâiere și mândrie pentru generații de britanici, inclusiv pentru mulți dintre cei care nu și-au cunoscut țara fără ea".

În calitate de tânăr senator, Biden a întâlnit-o pe regină în 1982. S-au întâlnit din nou anul trecut, când ea a făcut deplasarea la un summit al Grupului celor 7 în Cornwall.

Mai târziu, ea i-a găzduit pe soții Biden la castelul Windsor pentru un ceai.

Casa Albă a refuzat să se extindă asupra planurilor lui Biden de a participa la funeraliile reginei, care sunt așteptate în următoarele săptămâni.

"Există un proces, există un protocol aici, un protocol oficial prin care liderii sunt invitați, așa că nu vom devansa acest protocol", a declarat vineri secretarul de presă Karine Jean-Pierre reporterilor la bordul Air Force One.

Presată din nou, ea a reiterat că Casa Albă va respecta protocolul, dar a adăugat că pierderea reginei "va fi resimțită de oameni din întreaga lume".

Pentru funeraliile anterioare de profil înalt, delegațiile oficiale americane au inclus atât actuali cât și foști președinți americani. Când Papa Ioan Paul al II-lea a murit, președintele George W. Bush a participat împreună cu tatăl său, președintele George H.W. Bush, și cu fostul președinte Bill Clinton.

Președintele Barack Obama i-a inclus pe George W. Bush, Clinton și pe fostul președinte Jimmy Carter în delegația oficială la funeraliile lui Nelson Mandela. Bush a călătorit cu el în Africa de Sud la bordul Air Force One, împreună cu Hillary Clinton.

Ultima dată când a murit un monarh britanic, președintele SUA nu a participat la funeralii. Președintele Harry S. Truman l-a trimis pe secretarul său de stat Dean Acheson să participe la funeraliile lui George al VI-lea în 1952.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.