Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden atacă Rusia, China şi Arabia Saudită după summitul G20: 'Consider acest lucru dezamăgitor'

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden se declară ”dezamăgit” de lipsa angajamentelor Chinei şi Rusiei în lupta împotriva încălzirii globale la summitul G20, care s-a încheiat duminică, la Roma, cu ambiţii modeste, relatează AFP, conform news.ro.

”Rusia şi China nu sunt prezente” atunci când este vorba despre ”a-şi asuma angajamente în lupta împotriva modificărilor climatice”, a atacat Joe Biden într-o conferinţă de presă, la finalul sumitului, la care preşedinţii chinez Xi Jinping şi rus Vladimir Putin au participat prin videoconferinţă.

”Eu, personal, consider acest lucru dezamăgitor”, a declarat el, criticând, de asemenea, Arabia Saudită şi apreciind că celelalte mari economii din cadrul G20 ”şi-au asumat angajamente la toate nivelurile”.

Aceste angajamente au fost luate de către liderii G20 numai la timp pentru summitul ONU pe tema modificărilor climatice (COP26) - care a început duminică, la Glasgow -, printr-un comunicat consensual, însă obiectivele lor nu răspund urgenţei climatice.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a anunţat că a plecat de la Roma cu ”speranţe dezamăgite”, iar premierul britanic Boris Johnson, care recunoaşte unele progrese, a apreciat că ”nu este suficient”.

Declaraţia de la Roma merge uşor mai departe decât Acordul de la Paris din 2015 de luptă împotriva modificărilor climatice în privinţa obiectivului limitării încălzirii globale la +1,5°C faţă de perioada preindustrială, printr-un angajament de a nu mai subvenţiona centrale pe cărbune în străinătate.

Însă nu se angajează la o dată clară a renunţării la cărbune sau la energiile fosile şi nici a neutralităţii carbonului, G20 evocând în acest sens un orizont undeva la ”mijlocul secolului”.

China şi Rusia, de exemplu, şi-au dat ca termen 2060 pentru a atinge aceste obiective, iar Italia şi Statele Unite, între alţi, au pledat în favoarea lui 2050 sau mai devreme.

”În vederea rezolvării problemei încălzirii globale, nu este de ajuns să se reducă pur şi simplu emisiile. Trebuie să crească absorbţia gazelor cu efect de seră. Rusia, la fel ca alte ţări, are posbilităţi colosale să facă acest lucru. Este vorba despre potenţialul de absorbţie al pădurilor, al terenurilor agricole, ale mărilor şi mlaştinilor”, le-a spus Vladimir Putin omologilor săi online.

Xi Jinping a pledat, la rândul său, pentru ”principiul responsabilităţii comune, dar diferenţiate” în lupta împotriva încălzirii globale.

”Am făcut progrese semnificative şi trebuie să facem şi mai mult”, a recunoscut Joe Biden.

Însă ”va trebui să ne uităm să vedem ce nu face China, ce nu face Rusia şi ce nu face Arabia Saudită”, a atacat preşedintele american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.