Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden denunţă caracterul 'pernicios' al unei noi legi restrictive privind avortul în Texas

NBC News
joe biden

Preşedintele american Joe Biden a denunţat vineri caracterul 'pernicios' al unei noi legi restrictive privind avortul în Texas, care încurajează, prin oferirea unei recompense, semnalarea organizaţiilor sau persoanelor care ar ajuta femeile să avorteze, relatează AFP.

"Cel mai pernicios în această lege din Texas este că ea creează un soi de sistem de justiţiari autoproclamaţi, cu oameni care primesc recompense", a declarat el presei la Casa Albă, după un discurs privind datele legate de ocuparea forţei de muncă.

"Sună ridicol, aproape anti-american", a adăugat el.

Preşedintele a adăugat că a cerut administraţiei sale să examineze mijloacele legale de a contracara acest sistem.

Noua lege din Texas interzice avortul după ce au fost detectate bătăile de inimă ale embrionului, adică după circa şase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor nu ştiu că sunt gravide. Este prevăzută o singură excepţie, în cazul unei urgenţe medicale.

Tentativa nu este nouă. Douăsprezece state americane au adoptate legi similare, dar toate au fost invalidate în justiţie, în timp ce, în cazul Texasului, Curtea Supremă federală a refuzat să blocheze legea, potrivit Agerpres.ro.

Legislaţia din acest mare stat din sud se distinge de asemenea şi prin faptul că nu autorităţile trebuie să aibă grijă de respectarea măsurii, ci cetăţenii, care sunt încurajaţi să depună plângere civilă împotriva organizaţiilor sau persoanelor care ar ajuta femeile să avorteze.

Textul prevede de asemenea că cei care depun plângere ar primi cel puţin 10.000 de dolari drept "compensaţie" în caz de condamnare, criticii spunând că este vorba de fapt de o "primă de delaţiune".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.