Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden, dispus să reducă şi mai mult cheltuielile publice pentru a evita intrarea în incapacitate de plată

YouTube
Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden este dispus să ajungă la un "compromis" cu opoziţia republicană asupra datoriei publice pentru a pune capăt unei înfruntări politice care ar putea arunca America în incapacitate de plată, a dat asigurări miercuri o sursă familiarizată cu acest dosar, potrivit AFP.

Preşedintele american i-a făcut o propunere adversarului său Kevin McCarthy, şeful Camerei Reprezentanţilor, cu privire la anumite cheltuieli care ar putea reduce factura guvernului federal cu "peste 1.000 de miliarde de dolari în zece ani".

Aceasta s-ar adăuga la reducerea deficitului promisă de Joe Biden, care se ridică la 3.000 de miliarde pe zece ani.

Casa Albă ar fi pregătită de asemenea, tot potrivit aceleiaşi surse, să plafoneze timp de doi ani cheltuielile publice, în timp ce republicanii cer o perioadă mai îndelungată.

Democratul de 80 de ani, care exclusese iniţial pur şi simplu să negocieze sub ameninţarea falimentului, s-a oferit de asemenea să realoce fonduri care fuseseră prevăzute iniţial pentru a răspunde la pandemia de COVID-19.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a reamintit miercuri că este urgent pentru democraţi şi republicani să găsească un compromis bugetar, cu scopul ca Congresul să poată vota ridicarea plafonului datoriei publice.

Conservatorii îşi condiţionează votul de un acord asupra unei reduceri a cheltuielilor publice.

Dacă Congresul - divizat între Senatul democrat şi Camera Reprezentanţilor republicană - nu acţionează, "este aproape sigur că nu vom putea rezista mai târziu de începutul lunii iunie", a afirmat Janet Yellen.

Începând de la 1 iunie, SUA ar putea deci să se afle în incapacitate de plată, adică să nu-şi poată onora angajamentele financiare, fie că este vorba de salarii, pensii sau de rambursările către creditori.

Acest scenariu fără precedent ar fi, potrivit economiştilor, sinonimul unei recesiuni masive şi derută a pieţelor în SUA, cu o posibilă contagiune a întregii economii mondiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.