Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden forțează mâna Congresului înaintea votului: Sunt momente în istorie care cer conducere și curaj

YouTube
Joe Biden

Președintele american Joe Biden a cerut „conducere și curaj” la Washington pentru a acorda ajutor militar urgent pentru Ucraina și Israel, adăugând că „acum nu este momentul să ne abandonăm prietenii”, într-un articol de opinie publicat pe 17 aprilie.

„Atât Ucraina, cât și Israelul sunt atacați de adversari nerăbdători care caută anihilarea lor”, a scris Biden în Wall Street Journal, adăugând: „Domnul (Vladimir) Putin vrea să subjuge poporul Ucrainei și să-și absoarbă națiunea într-un nou imperiu rus.

„Guvernul Iranului vrea să distrugă Israelul pentru totdeauna – ștergând singurul stat evreu din lume de pe hartă”.

Asistența pentru Kiev a fost blocată de dispute politice de luni de zile, ducând la o deteriorare rapidă a situației pe câmpul de luptă.

În timp ce Senatul a adoptat un proiect de lege de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan în februarie, președintele Camerei SUA, Mike Johnson, a declarat că intenționează să voteze în această săptămână în camera sa patru proiecte de lege separate.

Proiectul de lege se confruntă cu rezistența republicanilor din linia dură, care se opun cu totul asistenței pentru Ucraina și există temeri că flancul drept al partidului ar încerca să-l înlăture pe Johnson dacă va merge mai departe cu proiectul de lege.

„Este un plan puternic și sensibil”, a scris Biden. „Nu ar trebui să mai fie ținută ostatică de un grup mic de membri extremi ai Casei republicane.

„Domnul Putin a încercat fără încetare să încalce voința poporului ucrainean. A eșuat. Acum încearcă să încalce voința Occidentului.

„Nu-l putem lăsa să reușească. Sunt momente în istorie care cer conducere și curaj.

„Acesta este unul dintre ele”.

La scurt timp după publicarea articolului de opinie, Johnson a anunțat că va merge mai departe cu planul său de a organiza un vot asupra unei serii de proiecte de lege de ajutor extern pentru Israel, Ucraina și Taiwan, în ciuda presiunilor din partea partidelor republicane, a informat CNN pe 17 aprilie.

 

Votul din Congres

Republicanii din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA au prezentat miercuri un pachet de 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, relatează AFP.

Două propuneri de lege distincte prevăd, de asemenea, peste 26 de miliarde de dolari pentru a ajuta Israelul şi câteva miliarde de dolari pentru Taiwan. Aceste texte urmează să fie supuse votului sâmbătă seara.

Camera Reprezentanţilor a Congresului american va supune la vot sâmbătă proiecte legislative privind alocarea de fonduri pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, a anunţat miercuri preşedintele republican al instituţiei, Mike Johnson, notează AFP şi Reuters.

În februarie, Senatul american a adoptat un pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina în valoare de 60 de miliarde de dolari. Însă republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat să examineze textul, unul dintre motive fiind un diferend asupra chestiunii imigraţiei.

Dacă textele sunt adoptate de Camera Reprezentanţilor, unde republicanii sunt majoritari, proiectele vor trebui să fie examinate din nou de Senat, cu majoritate democrată, înainte de a ajunge în final pe masa lui Joe Biden pentru promulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.