Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden în Canada: comerţul, imigraţia și cooperarea militară, principalele teme de discuție - Video

cbc.ca
biden trudeau

Preşedintele american Joe Biden a sosit joi în Canada pentru o vizită care se anunţă foarte cordială, dar în care nu vor fi ocolite subiecte delicate, precum comerţul, imigraţia, cooperarea militară sau situaţia din Haiti, informează AFP, citat de Agerpres.

Joe Biden a fost primit împreună cu soţia sa Jill Biden joi seara la reşedinţa premierului Justin Trudeau din Ottawa pentru un eveniment privat.

Vineri, cei doi lideri vor avea o întâlnire de lucru, după care Joe Biden se va adresa Parlamentului. Preşedintele va susţine apoi o conferinţă de presă comună cu premierul Trudeau, înaintea unei cine de gală.

Este prima vizită la acest nivel după cea a lui Barack Obama în 2009.

Conform uzanţelor, după preluarea mandatului, preşedintele american efectuează prima sa vizită în străinătate în Canada. Dar, din cauza pandemiei, Joe Biden s-a mulţumit cu o vizită virtuală, în februarie 2021.

Vizita marchează revenirea la relaţii cordiale între cele două ţări după mandatul prezidenţial al republicanului Donald Trump, care a avut o relaţie dificilă cu premierul Justin Trudeau.

De data aceasta, tonul discuţiilor va fi diferit, dar nu exclude unele problemele delicate, precum imigraţia. Canada se confruntă cu mii de persoane provenind din Haiti, Venezuela şi Columbia, care trec graniţa pe jos din SUA, ocolind punctele oficiale de intrare. Această imigraţie care eludează legea şi foloseşte un drum de acces improvizat numit "Drumul Roxham", face obiectul unei dezbateri politice virulente, într-o ţară în care această problemă este relativ nouă şi a provocat unele tensiuni în relaţia cu Washingtonul.

Potrivit Radio Canada şi New York Times, americanii şi canadienii au ajuns la un acord pentru a închide această rută de acces, situată la sud de Montreal, Ottawa fiind de acord, în schimb, să primească un anumit număr de migranţi, care intră în mod reglementar.

"Statele Unite sunt hotărâte să colaboreze" cu Canada pentru a gestiona fluxurile migratorii, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Biden, Karine Jean-Pierre."Nu confirm nimic momentan, dar preşedintele şi premierul vor spune mai multe mâine", a adăugat ea.

SUA înregistrează, de asemenea, sosiri record de migranţi, mult mai numeroşi, la graniţa cu Mexic.

Va fi discutată contribuţia Canadei la NATO

Un alt subiect spinos ar putea fi cel al apărării şi, mai ales, contribuţia Canadei la NATO şi la Comandamentul Bord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD). SUA şi Canada nu au opinii divergente în privinţa sprijinirii Ucrainei, dar Ottawa este departe de a dedica 2% din PIB cheltuielilor militare, pragul stabilit pentru ţările membre NATO.

Cei doi lideri sunt aşteptaţi să vorbească şi despre situaţia din Haiti, care este afectată de violenţa extremă a bandelor şi de o criză umanitară. Washingtonul ar saluta asumarea iniţiativei de către Canada în trimiterea unei forţe internaţionale în Haiti. Din perspectiva Casei Albe,"situaţia de pe teren nu se va îmbunătăţi fără asistenţă militară internaţională", a spus Karine Jean-Pierre, indicând că discuţiile continuă cu alte ţări, inclusiv Canada.

Ultimul subiect fierbinte de pe agenda discuţiilor de vineri va fi comerţul. Preşedintele american, care apără fără niciun fel de complexe "Made in America", a adoptat un plan faraonic de subvenţii pentru tranziţia energetică,"Inflation Reduction Act" (IRA). Ottawa salută faptul că SUA au luat în considerare Canada într-o schemă de subvenţii pentru maşinile electrice, dar consideră că "nu trebuie să se oprească aici", potrivit surselor guvernamentale canadiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.