Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden în Papua Noua Guinee pentru o vizită istorică

CNN
Joe Biden

Joe Biden în Papua Noua Guinee pentru o vizită istorică

Joe Biden va deveni primul preşedinte american în exerciţiu care va vizita Papua Noua Guinee pentru o călătorie scurtă, dar simbolică, a declarat joi ministrul de externe al arhipelagului din Oceania, Justin Tkatchenko, notează AFP.

"Va veni pe 22 mai, în cursul dimineţii, şi va rămâne doar trei ore", a declarat şeful diplomaţiei de la Port Moresby, adăugând că discuţiile ar urma să se concentreze pe probleme economice, de securitate şi schimbări climatice.

Preşedintele american intenţionează să facă escală la Port Moresby în mai, în marja călătoriilor sale la summitul G7 din Japonia şi a unei vizite la Sydney cu alianţa informală numită QUAD pe care o formează cu Japonia, Australia şi India, a precizat ministrul de externe.

Această vizită prezidenţială este un semn al importanţei strategice tot mai mari pe care o are Papua Noua Guinee, într-o regiune în care China se afirmă din ce în ce mai mult.

Preşedintele Xi Jinping a vizitat Port Moresby în 2018 cu mare fast, cu drapele chinezeşti arborate în capitală şi un uriaş alai care a reunit mulţimea.

Această vizită a fost considerată drept o lovitură diplomatică majoră pentru Beijing.

Responsabilii americani şi australieni sunt îngrijoraţi de creşterea rapidă a investiţiilor chineze în Papua Noua Guinee, bogată în resurse.

Mai mulţi secretari de stat americani au făcut vizitat statul suveran în trecut, printre care Hillary Clinton. Fostul vicepreşedinte Mike Pence a mers în Papua Noua Guinee în 2018.

Potrivit arhivelor Departamentului de Stat, care funcţionează din perioada administraţiei Theodore Roosevelt în 1901, niciun preşedinte american în exerciţiu nu a vizitat vreodată Papua Noua Guinee.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.