Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden pregătește terenul pentru marea întâlnire cu Xi Jinping: o problemă spinoasă este la mijloc

joe biden xi jinping

Preşedintele SUA Joe Biden a sosit la Phnom Penh, Cambodgia, sâmbătă dimineaţă, ora locală, pentru o serie de summit-uri şi întâlniri între cu liderii naţiunilor din Asia de Sud-Est, conform CNN.

Weekendul de întâlniri din Cambodgia vine înaintea summit-ului foarte aşteptat al Grupului celor 20 de săptămâna viitoare, în Indonezia, unde Biden se va întâlni cu liderul chinez Xi Jinping pentru prima dată în persoană de la preluarea mandatului, informează News.ro.

Reuniunile Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) – împreună cu Summitul Asiei de Est de duminică, care are de asemenea loc la Phnom Penh – vor fi o şansă pentru preşedinte de a vorbi cu aliaţii SUA înainte de a se întâlni cu Xi.

Biden va avea o întâlnire bilaterală cu prim-ministrul cambodgian Hun Sen.

Consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat reporterilor, la bordul Air Force One, a existat intenţia de a spori angajamentul SUA în zona Indo-Pacific încă de la începutul preşedinţiei sale, iar prezenţa lui Biden la summiturile ASEAN şi Asia de Est din acest weekend îi va evidenţia eforturile de până acum, inclusiv Cadrul Economic Indo-Pacific anunţat la începutul acestui an şi acţiunile în direcţia unui parteneriat în ceea ce priveşte securitatea.

În timp ce se află în Phnom Penh, Biden se va întâlni duminică cu liderii Japoniei şi Coreei de Sud, după mai multe teste militare făcute de Coreea de Nord, a spus Sullivan. Întâlnirea este notabilă având în vedere tensiunile istorice dintre Japonia şi Coreea de Sud, iar relaţia dintre cei doi aliaţi ai SUA a fost una pe care Biden a încercat să o medieze.

Dar cea mai importantă este întâlnirea de luni cu liderul chibez Xi Jinping din Bali, Indonezia.

Biden şi Xi au vorbit la telefon de cinci ori de când preşedintele s=a instalat la Casa Albă.

Ambii vin la întâlnirea de luni pe fondul unor evenimente politice semnificative. Biden s-a descurcat mai bine decât se aştepta la alegerile de la jumătatea mandatului, din SUA, iar Xi a obţinut un al treilea mandat fără precedent din partea Partidului Comunist Chinez.

Oficialii americani au refuzat să speculeze cu privire la modul în care situaţiile politice ale celor doi lideri ar putea afecta dinamica întâlnirii lor.

Întâlnirea bilaterală cu mize mari dintre Biden şi Xi se va concentra pe o mai bună înţelegere a fiecărui lider cu privire la priorităţile celuilalt, a declarat Sullivan reporterilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.