Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biden, schimbare de macaz: și-a îndemnat subalternii să atenueze retorica despre victoria Ucrainei

Agerpres - Reuters
Joe Biden

Președintele SUA, Joe Biden, ar fi îndemnat doi înalți oficiali americani să atenueze retorica ucraineană. „Biden nu a fost mulțumit când Blinken și Austin au vorbit despre victoria în Ucraina”, spune o sursă anonimă pentru NBC News, relatează agenția turcă Anadolu.

Președintele Joe Biden le-a ordonat șefilor departamentelor de Stat și de Apărare să își atenueze retorica privind Ucraina după ce aceștia au spus că SUA doresc ca Kievul să câștige războiul împotriva Rusiei, potrivit unui raport publicat joi.

Directiva a venit după ce Antony Blinken și Lloyd Austin au făcut o vizită surpriză la Kiev în aprilie. În timpul acelei călătorii, Austin a declarat că SUA consideră că Ucraina "poate câștiga" războiul pe care Rusia l-a început cu două luni înainte "dacă are echipamentul potrivit".

Blinken s-a aliniat la aceste declarații.

Mai mulți oficiali anonimi au declarat pentru NBC News că Biden i-a sunat pe înalții săi oficiali la scurt timp după ce aceștia au decolat cu avioane separate din Polonia. În timpul teleconferinței, Biden le-a spus lui Austin și Blinken că au mers prea departe și le-a ordonat să își reducă tonul.

"Biden nu a fost mulțumit când Blinken și Austin au vorbit despre victoria în Ucraina", a declarat un oficial. "Nu a fost mulțumit de retorică".

Un alt oficial a declarat că Blinken și Austin au încercat să transmită faptul că comentariile șefului apărării au fost interpretate greșit, potrivit NBC News.

Nemulțumirea lui Biden a reflectat o preocupare în cadrul administrației că, în ciuda succesului Ucrainei în apărarea împotriva unei împingeri rusești spre Kiev, conflictul va deveni în mod inevitabil un război de uzură, cu forțele Kremlinului avansând încet, dar constant.

Acest lucru a devenit în mare parte cazul în ofensiva Rusiei asupra regiunii din estul Ucrainei, cunoscută sub numele de Donbas, iar NBC News a punctat că oficialii americani sunt acum în mod discret, dar din ce în ce mai îngrijorați că traiectoria războiului "este nesustenabilă".

Unii discută dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să își schimbe poziția conform căreia niciun teritoriu nu va fi cedat vreodată Rusiei pentru a pune capăt conflictului, au declarat pentru NBC șapte actuali și foști oficiali americani și oficiali europeni.

Vezi și: Rusia anunță prin trimisul ei că reia ofensiva dincolo de Donețk: 'Trupele nu o să se oprească la granița Donețkului'

Vezi și: Ies la iveală detalii șocante: Ucraina acuză Rusia că practică tortura în procesul de 'filtrare' de la Mariupol .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.