Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Joe Biden insistă ca Ursula von der Leyen să fie următorul secretar general al NATO

bbc.co.uk
Ursula von der Leyen

Președintele american Joe Biden insistă asupra numirii președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca următor secretar general al NATO, dezvăluie publicația engleză The Telegraph.

După ce Casa Albă l-a respins pe ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, președintele Comisiei Europene a fost ales drept candidat al SUA la funcția de secretar general al NATO, scrie publicația.

O sursă NATO a declarat pentru The Telegraph că președintele SUA a încercat să o convingă pe Ursula von der Leyen, care a condus anterior ministerul german al apărării, să-i succedă lui Stoltenberg.

Biden și Ursula von der Leyen au dezvoltat o „legătură puternică” în ultimii ani, promovând dosare transatlantice cu China, Ucraina și pe subiectul climei, a declarat o a doua sursă publicației.

„Se spune că acum ea (președintele Comisiei Europene – n.red.) se bazează pe Washington pentru a primi informații, ignorând informațiile date de agențiile europene care au evaluat incorect invadarea Ucrainei de către Rusia”, mai scrie ziarul.

În iunie, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat că s-a retras din cursa pentru postul de viitor secretar general al NATO.

Aliații NATO au convenit să prelungească cu un an, până în toamna lui 2024, mandatul lui Jens Stoltenberg, care deține funcția de secretar general al Alianței din octombrie 2014. Liderii NATO speră să ajungă la un acord cu privire la succesorul lui Stoltenberg săptămâna viitoare, la summitul lor anual de la Vilnius, dar nu au reușit să cadă de acord asupra unui candidat.

content-image

Fișa biografică

Ursula von der Leyen s-a născut la 8 octombrie 1958 la Bruxelles, conform biografiei publicate pe https://ec.europa.eu/.

Din 1964 până în 1971 a studiat la Şcoala Europeană din Bruxelles, iar din 1971 până în 1976 a urmat cursuri liceale cu specializare în matematică şi ştiinţe, în Lehrte, Germania.

Între 1977 şi 1980 a studiat economia la Göttingen şi Münster, iar în 1987 la London School of Economics. Din 1980 până în 1987 a studiat medicina la Hannover Medical School, în 1987 şi-a obţinut licenţa, iar în 1991 doctoratul. În 2001, a absolvit un masterat în Sănătate Publică, conform biografiei publicate pe site-ul Comisiei Europene.

A lucrat ca medic asistent la MHH Women's Hospital din 1988 până în 1992, iar între 1992 şi 1996 a fost rezident la Stanford, în California. În 1995, a absolvit Stanford Health Services Hospital Administration, notează site-ul personal www.ursula-von-der-leyen.de. Din 1998 până în 2002 a fost cercetător asociat la Departamentul de cercetare în epidemiologie, medicină socială şi sistemul de sănătate din cadrul Hanover Medical School ((Medizinische Hochschule Hannover, MHH).

Cariera politică a Ursulei von der Leyden a început în anul 1990, când s-a înscris în CDU (Uniunea Creştin Democrată). Din 1999, a devenit membru al Grupului de lucru al medicilor din filiala CDU a landului Saxonia Inferioară. Din 2003 până în 2005, Ursula von der Leyden a fost membră a Grupului parlamentar al CDU din Saxonia Inferioară. Din martie 2003 până în noiembrie 2005 a fost ministru pentru Afaceri Sociale în Saxonia Inferioară. Din decembrie 2004 a devenit membră a Prezidiului CDU, iar din 2009 a fost aleasă membră a Parlamentului Federal German (Bundestag).

Între 2005, a fost numită ministru federal al Familiei, Vârstnicilor, Femeilor şi Tineretului, poziţie pe care a deţinut-o până în 2009, când a preluat portofoliul Muncii şi Problemelor Sociale. Din 2013, a ocupat portofoliul de ministru federal al Apărării, conform surselor citate.

Parlamentul European a ales-o pe Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în 2019, pentru un mandat de 5 ani. Ea a devenit prima femeie care conduce executivul Uniunii Europene - un post care presupune gestionarea unei mari părţi a agendei politice a blocului comunitar până în 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.