DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Johan Meyer, managerul Fondului Proprietatea: 'Ministrul Nicolae Bădălău încalcă legea guvernanței corporative'

badalau

Johan Meyer, managerul Fondului Proprietatea (FP), a spus că este de fiecarea dată preocupat "când un reprezentant al statului încalcă legea guvernanței corporative", iar declaraţiile ministrului demis al Economiei, Niculae Bădălău, în contextul grevelor de la Salrom, "denaturează realitatea", potrivit Mediafax.

„În primul rând, nu trebuie să uităm că întreprinderile de stat sunt deținute de către toți românii, astfel încât aceștia au dreptul să aibă acces la informații corecte și veridice cu privire la chestiuni legate de aceste entități. Suntem profund dezamăgiți de orice declarație publică care induce în eroare publicul și denaturează realitatea, întrucât poate avea consecințe imprevizibile, care pot fi greu de controlat. În al doilea rând, suntem preocupați de fiecare dată când un reprezentant al statului încalcă legea guvernanței corporative, nerespectând principiile legale care sunt în vigoare pentru a garanta independența companiilor de stat față de imixtiunea politică. Vom continua să prezentăm orice abatere de la regulile de guvernanță corporativă și pledăm pentru punerea lor în aplicare corespunzătoare, atât de către întreprinderile de stat, cât și de reprezentanții statului, fiind siguri că singura cale de urmat este abordarea deschisă a acestor încălcări", a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Portfolio Manager al Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea apreciază că "Ordonanța Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice (art. 4 alin. 1), interzice Ministerului Economiei să intervină în administrarea și conducerea întreprinderilor publice. Ca atare, ministrul Economiei nu are dreptul să solicite convocarea „urgentă” a Consiliului de Administrație al Salrom pentru a adopta măsuri pe care domnia sa le aprobă, întrucât aceasta nu constituie altceva decât interferența statului în afacerile companiei și reprezintă o încălcare clară a independenței consiliului de administrație al Salrom".

Vezi si: SURSE Acord la nivel înalt pentru comisarul european al României

Ministrul demis al Economiei, Niculae Bădălău, a solicitat, marți, convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație la Salrom pentru rezolvarea protestelor începute de minerii care au reclamat că nu și-au primit voucherele de vacanță.

"Nemulțumirea angajaților salinelor din subordinea societății Salrom și implicit protestul față de neacordarea voucherelor de vacanță sunt complet justificate, pentru că acestea sunt prevăzute în bugetul pe anul 2019. În acest sens, găsesc inoportună decizia Consiliului de Administrație care a hotărât prin vot 4 la 1 ca acestea să nu se acorde. Orice încercare de dialog cu conducerea SNS pentru a debloca această situație s-a soldat cu un eșec. Președintele Consiliului de Administrație este singurul care a votat în favoarea acordării voucherelor. Din păcate, ceilalți membrii ai Consiliului de Administrație, au dat vot negativ. În aceste condiții, având în vedere greva spontană declanșată la cinci sucursale din cadrul societății, cu riscul extinderii și la celelalte sucursale, am solicitat membrilor Consiliului de Administrație luarea măsurilor care se impun, în regim de maximă urgență, astfel încât acestea să conducă la stingerea conflictului și la preîntâmpinarea unor cheltuieli suplimentare, generate de perturbarea activității societății, raportat la contractele asumate. Solicit prin urmare, convocarea unei Sedințe Extraordinare a Consiliului de Administrație, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului de Administrație și implicit comunicarea de urgență a soluțiilor adoptate, în scopul rezolvării situației create. Îmi exprim totodată, pe această cale, solidaritatea cu angajații salinelor în grevă, în speranța că situația se va rezolva în curând", a dclarat marţi, Niculae Bădălău.

Fondul Proprietatea deţine 49% din acțiunile Salrom, ce înseamnă că FP are doi reprezentanți din cele cinci locuri în Consiliul de Administrație al companiei naționale a sării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.