Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

John Bolton, consilierul lui Donald Trump, felicită Moldova, după ce Augustin Lazăr a anunțat că se va implica în reforma justiției de peste Prut

John Bolton

John Bolton, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, a vizitat joi Republica Moldova şi Republica Belarus, unde a avut întrevederi cu prim-ministrul Maia Sandu, respectiv preşedintele Alexandr Lukaşenko.

Declarațiile lui Bolton survin după ce fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, a fost primit, la Chişinău, de premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, care a anunţat că acesta şi-a exprimat de principiu disponibilitatea de a se implica în echipa de consiliere pentru reforma justiţiei din ţara vecină.

Citește și: Traian Berbeceanu iese la rampă: ‘Ciudată tăcerea DIICOT-ului’

Lukaşenko, preşedintele Republicii Belarus, a declarat la întâlnirea avută cu John Bolton că doreşte să restabilizeze relaţiile cu Statele Unite, a scris agenţia Tass.

Consilierul este cel mai înalt oficial american care a ajuns în Belarus în ultimii 20 ani. Această vizită, scrie Reuters, ar putea irita aliatul apropiat al republicii, Rusia, care vede statul ca un amortizor între graniţa sa de vest şi Europa.

Citește și: Rareș Bogdan, răspuns-fulger în locul lui Klaus Iohannis: ‘Încă o mostră de tupeu și sfidare’

Oficialul american a declarat la Chişinău că plănuia să folosească vizita la Minsk pentru a-l avertiza pe liderul bielorus cu privire la ameninţarea reprezentată de Rusia.

„Credem că după lucrurile pe care le-am auzit din partea Moscovei este important să mergem în Belarus şi să vorbim despre suveranitatea statului şi integritatea teritorială a lui”, a declarat el.

Citește și: Scene halucinante: Procurorul din cazul Caracal fuge de jurnaliști. Rușine!!

Comentariile au fost făcute de Bolton după întrevederea cu Maia Sandu, care a venit la putere în luna iunie, afirmând că vrea să elibereze Moldova de sistemul oligarh care a condus ţara din 1991, când şi-a declarat independenţa faţă de Moscova.

„Pot să spun în numele Guvernului Statelor Unite că vă felicităm pe dumneavoastră şi noul guvern pentru campania anticorupţie, care este foarte importantă pentru potenţialii investitori americani”.

Citește și: EXCLUSIV Fostul șef al Poliției Caracal și soția sa, proaspăt pensionați, au încercat să-și ascundă veniturile?

Republica Moldova, cu 3,5 milioane de locuitori, este una dintre cele mai sărace ţări ale Europei şi se află în mijlocul rivalităţilor geopolitice dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.