Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

John Kerry cere Congresului SUA să evite 'o greşeală istorică' în privinţa acordului nuclear iranian

politico.com
john kerry

Fostul şef al diplomaţiei americane, John Kerry, a cerut luni Congresului SUA să evite 'o greşeală uriaşă şi istorică' prin 'distrugerea' acordului nuclear iranian la negocierea căruia a participat şi fostul secretar de stat american, relatează AFP. Preşedintele american Donald Trump a anunţat pe 13 octombrie că nu 'certifică' respectarea de către Iran a acordului încheiat în 2015 cu marile puteri şi a anunţat o strategie americană mai dură faţă de Teheran. Trump a acordat Congresului 60 de zile pentru a decide eventuala reintroducere a sancţiunilor împotriva Iranului, sancţiuni ridicate în urma acordului în schimbul renunţării de către Teheran la ambiţiile sale nucleare.

El a ordonat Congresului să ia măsuri acolo unde există 'lacune grave' în text şi a ameninţat cu retragerea SUA din acord dacă solicitările sale nu vor fi îndeplinite. John Kerry, care a rostit un discurs la Chatham House din Londra, a criticat decizia de implicare a Congresului. 'Cum poate Congresul american, care nu a participat la negocieri şi nu a fost certificat să ia parte la negocieri, aranja un text care să funcţioneze, mă depăşeşte', a spus John Kerry, conform Agerpres.

'Criticând într-o manieră regretabilă acest acord, preşedintele Trump a poluat dezbaterea, şi orice va face Congresul, va fi interpretat drept un efort de a distruge acest text trecând prin uşa de serviciu', a adăugat el.

Kerry a estimat că modificarea unilaterală a acordului de către Congres va reprezenta un 'mare pericol', reducând spaţiul de manevră al Iranului şi 'creând o spirală negativă care devine extrem de periculoasă'. 'Distrugând un acord care împiedică o ţară să-şi continue programul nuclear ar fi o greşeală uriaşă şi istorică', a insistat John Kerry.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.