DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Joi debutează pelerinajul dedicat Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, protectorul Bucureștiului

a1.ro
sfantul dumitru

În context dificil pentru Bucureștiul grav afectat de răspândirea virusului SARS-CoV-2, debutează, joi, 21 octombrie, în condiții speciale, pelerinajul dedicat Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, notează Basilica.ro.

Numit „Ocrotitorul Bucureștilor”, Sfântul Dimitrie a ajutat capitala în perioada epidemiei de ciumă bubonică din 1813-1814, dar și în epidemia de holeră din 1831.

„Putem mărturisi, în frica lui Dumnezeu, că am văzut cu ochii noștri minunile săvârșite de acest sfânt. (…) La 1815, fiind foarte întinsă această teribilă epidemie în Capitală, au scos pe Sfântul și, după ce au ocolit cu el Capitala, l-au poprit în mijlocul târgului, unde s-au făcut sfințirea apei și s-au citit rugăciuni către Sfânt. Din acea zi, epidemia a început a scădea treptat și Capitala a scăpat de acel flagel”, relatează Lt.col. Dimitrie Papazoglu în „Istoria fondărei orașului București”.

Anul acesta, pelerinajul se va desfășura pe durata a șapte zile.

Joi, 21 octombrie, vor fi așezate spre cinstire în pridvorul Catedralei Patriarhale moaștele Cuviosului Dimitrie alături de cele ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina. Sâmbătă dimineață, raclele vor fi relocate în „Baldachinul Sfinților”, pregătit de hram, unde vor rămâne până joi, 28 octombrie 2021, până la închinarea ultimului credincios.

Condiții speciale

În contextul sever al pandemiei, în care Biserica însăși a desfășurat o intensă campanie de promovare și conştientizare a regulilor igienico-sanitare, subliniind firescul și necesitatea ascultării de sfatul medicilor, pentru organizarea în condiții de reală siguranță a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an au fost luate și vor fi respectate mai multe măsuri speciale.

Pentru a răspunde dorinței credincioşilor români din întreaga ţară şi din afara graniţelor, de a participa duhovniceşte la momentele liturgice ale sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Centrul de Presă Basilica va transmite pe toate canalele sale evenimentele de la Catedrala Patriarhală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.