Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Josep Borrell a analizat întâlnirea dintre Putin și Xi Jinping: Parteneriatul dintre Rusia şi China are limite

newsweek.ro
Josep Borrell

Parteneriatul Chinei cu Rusia are limite, în pofida retoricii contrare, iar Europa ar trebui să salute orice tentativă a administraţiei de la Beijing de a se distanța de războiul Rusiei din Ucraina, a declarat vineri comisarul european pentru politică externă Josep Borrell, anunță Reuters, potrivit Rador.

Borrell a vorbit după o întâlnire de săptămâna aceasta dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul chinez al acestuia, Xi Jinping. Cei doi lideri au declarat un parteneriat "fără limite" în februarie 2022, cu doar câteva zile înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar dl Borrell a spus că, deși China a creat legături economice și diplomatice strânse cu Rusia, nu a format o alianță militară cu aceasta și nici nu i-a furnizat arme pentru a o ajuta în războiul său din Ucraina.

Ce le-a spus Josep Borrell jurnaliştilor de la Bruxelles

"Această prietenie nelimitată pare să aibă anumite limite", le-a spus Josep Borrell jurnaliştilor de la Bruxelles. "Pentru noi, China nu a trecut nicio linie roşie". Josep Borrell a mai spus că va vizita China în curând, deși data călătoriei nu a fost încă stabilită. Vizita sa va fi una dintr-o serie întreagă de astfel de călătorii în China ale liderilor Uniunii Europene. Premierul spaniol Pedro Sanchez plănuiește o astfel de vizită săptămâna viitoare, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor călători acolo împreună săptămâna următoare.

Josep Borrell a spus că propunerile autorităţilor de la Beijing de a pune capăt războiului arată că nu doresc să se alinieze pe deplin cu Rusia, iar UE ar trebui să salute acest lucru, chiar dacă oficialii occidentali au precizat că nu consideră inițiativa chineză ca pe un plan de pace deplin. El a mai spus că China vrea să joace mai degrabă rolul de "facilitator", decât de mediator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.