Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Josep Borrell: UE nu poate avea încredere în China, dacă nu caută să contribuie la pacea în Ucraina

newsweek.ro
Josep Borrell

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că ar fi dificil pentru Europa să aibă încredere în China dacă aceasta nu încearcă să găsească o soluţie politică la criza ucraineană, relatează Reuters.

Comentariul face parte dintr-un discurs pe care Borrell urma să-l pronunţe vineri în faţa unui think tank la Beijing, însă el a trebuit să-şi anuleze călătoria în China după ce a contractat COVID-19, iar remarci din discursul pregătit au fost publicate pe site-ul web al UE.

Ce a declarat Borrell

"Va fi extrem de dificil, chiar imposibil, pentru Uniunea Europeană să întreţină o relaţie de încredere cu China, ceea ce mi-ar plăcea să văd, dacă China nu contribuie la găsirea unei soluţii politice bazate pe retragerea Rusiei de pe teritoriul Ucrainei", a declarat Borrell.

"Neutralitatea în faţa încălcării dreptului internaţional nu este credibilă", a afirmat şeful diplomaţiei europene, adăugând un apel ca preşedintele chinez Xi Jinping să vorbească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, iar China să furnizeze mai mult ajutor umanitar poporului ucrainean.

Xi Jinping s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în două rânduri, dar nu a vorbit cu Zelenski de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, în ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială".

China şi-a declarat opoziţia faţă de atacurile împotriva civililor şi a instalaţiilor nucleare într-un document de poziţionare faţă de Ucraina publicat în februarie, dar s-a abţinut să critice deschis Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.