Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Josep Borrell vizitează Serbia şi Kosovo şi afirmă 'angajamentul' UE faţă de Balcanii Occidentali

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă, Josep Borrell, începe joi cu vizite în Serbia şi Kosovo primul său turneu în Balcanii Occidentali, unde doreşte să dea asigurări cu privire la ''angajamentul'' UE faţă de această regiune, scrie agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Borrell se va afla în Kosovo pe 30 şi 31 ianuarie şi apoi în Serbia pe 31 ianuarie şi 1 februarie. ''Prima mea vizită oficială în Balcanii Occidentali demonstrează angajamentul nostru faţă de perspectiva europeană a regiunii, faţă de stabilitatea şi prosperitatea ei'', susţine într-o notă şeful diplomaţiei europene.

El mai afirmă în acelaşi text că Balcanii Occidentali vor fi ''o prioritate'' a mandatului său şi îşi manifestă ''hotărârea personală de a avansa'' în dialogul mediat de UE pentru normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina.

Acest dialog este blocat de un an în urma deciziei premierului kosovar demisionar Ramush Haradinaj de a impune ''taxe vamale'' de 100% asupra tuturor produselor livrate din Serbia.

Borrell se va întâlni în Kosovo cu preşedintele Hashim Thaci, cu reprezentanţi ai partidelor politice şi ai organizaţiilor societăţii civile. De asemenea, va prezenta un proiect finanţat de UE pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Kosovo şi va vizita oraşul Prizren. În Serbia, el va discuta cu preşedintele Aleksandar Vucic şi cu alţi lideri politici, precum şi cu membri ai societăţii civile.

Croaţia, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, va găzdui în luna mai un summit UE-Balcanii Occidentali. Uniunea Europeană promisese lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, însă Franţa, Danemarca şi Olanda au blocat demersul la summitul european din octombrie, invocând faptul că aceste două state balcanice trebuie să facă mai multe progrese în a-şi reforma administraţia şi sistemul de justiţie. Franţa a susţinut în plus că întregul sistem de aderare a unei noi ţări la UE trebuie revizuit, o propunere în acest sens fiind în prezent în lucru la Comisia Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.