Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

JP Morgan avertizează că economia SUA este pe cale să cadă în T1 2021

Twitter
scadere economica corona

Intensificarea pandemiei, restricțiile și Washingtonul care doarme la volan formează contextul toxic care descurajează redresarea economică a SUA exact în momentul în care Joe Biden se pregătește să preia conducerea, iar JPMorgan avertizează că economia este pe cale să cadă în teritoriul negativ, relatează mediafax.

JPMorgan a devenit prima bancă de pe Wall Street care, conform CNN, a avertizat că PIB-ul va deveni negativ la începutul anului viitor, în timp ce americanii așteaptă distribuirea vaccinurilor.

"Iarna aceasta va fi sumbră", au scris economiștii JPMorgan într-o notă pentru clienți, "și credem că economia se va contracta din nou" în primul trimestru.

După o creștere de succes în această vară, economia își pierde rapid viteza. Al treilea trimestru a înregistrat o creștere record de 33,1%, dar acum JPMorgan se așteaptă ca PIB să încetinească până la 2,8% în al patrulea trimestru și apoi să scadă cu 1% în primele trei luni ale anului 2021.

Infecțiile Covid-19 au crescut până la niveluri record, forțând întoarcerea restricțiilor: școlile publice din New York au fost închise din nou în această săptămână, California și Ohio au emis carantine la nivel național și chiar și Grădina Zoologică Națională se închide din nou. Toți acești pași vor adăuga presiune asupra economiei SUA.

Guvernul federal nu poate ajunge la un acord privind tratamentul economiei. Republicanii și democrații nu au reușit în mod repetat să ajungă la un acord privind un nou sprijin fiscal, generând un scenariu în care 12 milioane de americani și-ar putea pierde beneficiile până la sfârșitul anului.

Ian Shepherdson, economist-șef la Pantheon Macroeconomics, a criticat Congresul pentru o „îngrozitoare abandonare a îndatoririlor sale”.

Departamentul Trezoreriei a pus paie pe foc după ce a eliminat 455 miliarde de dolari din fondurile pe care Rezerva Federală le folosea pentru programele de împrumut de urgență. Fed a emis o declarație care se opunea acestei măsuri, marcând o dispută publică rară între banca centrală și Departamentul Trezoreriei - în mijlocul unei crize.

Chiar și Camera de Comerț a SUA, o organizație în mod normal prietenoasă cu republicanii, a declarat că decizia lui Mnuchin „închide ușa opțiunilor de lichiditate pentru companii într-un moment în care acestea au cea mai mare nevoie de acestea”, adăugând că „leagă inutil mâinile viitoarei administrații."

JPMorgan se așteaptă ca economia să crească „rapid” în al doilea și al treilea trimestru, cu o creștere anualizată de 4,5% și respectiv 6,5%.

Vânzările cu amănuntul abia au crescut în octombrie, iar pentru prima dată din aprilie cheltuielile în baruri și restaurante au scăzut. După cum arată CNN Business, rezervările la restaurantele de pe OpenTable au atins punctul culminant la mijlocul lunii octombrie și au scăzut cu mai mult de jumătate față de anul trecut.

Target, unul dintre cei mai mari comercianți cu amănuntul din țară, a avut o explozie în al treilea trimestru, dar a avertizat că pandemia și economia prezintă riscuri reale în viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.