Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Juan Guaido luptă cu toate armele pentru înlăturarea lui Nicolas Maduro de la putere: Venezuela revine într-un tratat care permite intervenții militare străine

Business-Review EU
Juan Guaido

Parlamentul venezuelean, aflat sub controlul opoziţiei faţă de Nicolas Maduro, a aprobat revenirea Venezuelei în Tratatul interamerican de asistenţă reciprocă (TIAR), o decizie care permite abordarea legală a unei eventuale intervenţii militare străine în această ţară aflată în criză, relatează AFP, conform news.ro.

Textul ”este aprobat în unanimitate şi promulgat”, a declarat preşedintele Parlamentului Juan Guaido în urma votului colegilor săi într-o sesiune, marţi, într-o piaţă, la Caracas, la marcarea a şase luni de când opozantul s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării.

Votul ar urma să permită Venezuelei să revină în cadrul Tiar, la şapte ani după ce defunctul preşedinte Hugo Chavez a decis să se retragă din tratat.

Tiar, cunoscut şi sub numele de Tratatul de la Rio, a fost ratificat de cea mai mare parte a statelor Americii la începutul Războiului Rece.

Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, nu îndepărtează o eventuală intervenţie militară străină în vederea înlăturării lui Nicolas Maduro de la putere.

Cum joacă Pro România cartea intrării la guvernare / SURSE

Opozantul îl cataloghează drept un ”uzurpator” pe Maduro, care a rămas la putere în urma unor alegeri prezidenţiale ”frauduloase” anul trecut.

Însă Guaido a avertizat marţi că Tiar ”nu are nimic magic.. Acesta nu este un buton pe care apăsăm şi care rezolvă totul de azi pe mâine”.

”Va fi nevoie să construim susţinerea altor ţări din regiune pentru a implementa un mecanism, iar aprobarea finală va reveni OEA/OAS”, Organizaţia Statelor Americane, declara el recent.

Votul deputaţilor nu înseamnă o revenire automată a Venezuelei în Tiar.

Hotărârile pe care le iau deputaţii venezueleni sunt considerate - toate - nule de către Curtea Supremă, de trei ani. În practică, Adunarea Naţională a fost înlocuită de o Adunare Constituantă alcătuită numai din susţinători ai lui Maduro.

Tiar, din care s-au retras, de asemenea, Ecuadorul, Bolivia şi Nicaragua, este denunţat ca un instrument al influenţei Statelor Unite în America Latină.

La retragerea lor, în 2012, aceste ţări apreciau că tratatul şi-a dovedit limitele în Războiul Malvinelor, în 1982, între Argentina şi Marea Britanie. Statele Unite au adoptat atunci o poziţie neutră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.