Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jucătorul azer Shakhriyar Mamedyarov a câștigat Runda a VII-a de la Superbet Chess Classic

șah, sah

Jucătorul azer Shakhriyar Mamedyarov s-a desprins la un punct distanţă de ceilalţi concurenţi de la Superbet Chess Classic, câştigând în Runda a VII-a împotriva numărului doi mondial, Fabiano Caruana, dar lupta pentru trofeul competiţiei nu este încă încheiată.

Deschiderea simbolică a Rundei a VII-a a fost făcută de Cătălin Moroşanu, fostul mare luptator de K-1, unul dintre cei mai buni kickboxeri din lume la categoria grea din istorie, şi de o tânără speranţă a şahului românesc, Petru Varabiescu, în vârstă de 6 ani, membru al lotului naţional al României sub 8 ani, scrie News.ro.

"Îmi place şahul pentru că e un joc de logică şi îmi folosesc mintea. În fiecare zi joc şah aproape două ore", a povestit Petru Varabiescu, completând şi că unul dintre jucătorii lui favoriţi este Fabiano Caruana, care s-a aflat la masa la care micul şahist a făcut prima mutare.

Petru Varabiescu joacă şah profesionist de la 5 ani, iar în 2020, a ieşit vicecampion naţional la şah rapid cu echipa Clubului. Cătălin Moroşanu a relatat presei că a jucat şah când era mic. "Acum nu mai joc, dar îi încurajez pe copii să joace şah. Orice sport este bun pentru copii", a declarat Moroşanu.

Startul Rundei a VIII-a va fi dat duminică, la ora 15.00, la Sheraton, cu primele mutări care vor fi făcute de faimoasa actriţă Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, şi de Daniel Pancu, fost fotbalist internaţional şi în prezent antrenor.

„A fost o zi plină de dueluri decisive. Shakhriyar Mamedyarov s-a desprins la un punct distanţă de urmăritorii săi, în urma victoriei obţinute împotriva numărului doi mondial, americanul Fabiano Caruana. Levon Aronian şi Anish Giriau demonstrat de ce sunt unii dintre cei buni jucători de şah din lume. Şi-au câştigat partidele şi sunt şanse mari să îi vedem pe primele locuri ale clasamentului. Au mai rămas două runde de jucat, iar lupta pentru trofeul Superbet Chess Classic nu este încheiată”, a comentat maestrul internaţional Gabriel Grecescu.

Fabiano Caruana - ShakhriyarMamedyarov 0-1

A fost derby-ulzilei. Numărul doi mondial, Fabiano Caruana, a jucat cu piesele albe împotriva unuia dintre liderii turneului, Shakhriyar Mamedyarov. După o deschidere mai puţin populară, primul care a schimbat ritmul şi a încercat un atac surprinzător a fost Shakhriyar Mamedyanov. Uşor suprins de agresivitatea jucătorului azer, Fabiano Caruana nu a avut cele mai bune răspunsuri şi, după numai 12 mutări, s-a găsit într-o poziţie dificilă. Duelul a continuat în aceeaşi manieră: americanul a căutat să temporizeze jocul, iar marele maestru azer a continuat să preseze. În cele din urmă, Shakhriyar Mamedyarov a obţinut victoria care i-a permis să se detaşeze în clasament.

Levon Aronian – Alexander Grischuk 1-0 L

Chiar dacă juca împotriva unuia dintre liderii turneului, marele maestru armean, Levon Aronian, a venit hotărât să demonstreze că înfrângerea din Runda a VI-a a fost un simplu accident. A reuşit să-şi etaleze stilul inventiv, iar în momentul când marele maestru rus, Alexander Grischuk, s-a aflat în criză de timp, a găsit cea mai bună continuare. Datorită avantajului de spaţiu pe care l-a obţinut, Aronian a provocat slăbirea Regelui advers şi şi-a adus rapid toate piesele în atac. Aflat atât sub presiunea timpului, cât şi a unei poziţii fragile, Alexander Grischuk a fost nevoit să se recunoască învins.

Teimour Radjabov – Wesley So ½-½

Teimour Radjabova ales o variantă ofensivă pentru a reuşi să obţină prima sa victorie din turneu, dar s-a lovit de Wesley So ca de un zid. După terminarea partidei, marele maestru american, Wesley So, a explicat în detaliu toate opţiunile pe care le avea adversarul său, iar pentru fiecare dintre acestea avea câte o variantă pregătită de acasă. Chiar dacă la un moment părea că este o partidă pe care Teimour Radjabov o va tranşa în favoarea lui, apărarea exactă a numărului 9 mondial a făcut ca jocul să se încheie la egalitate.

Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave 1-0

Marele maestru olandez, Anish Giri, a fost inspirat în alegerea variantei cu care să-l combată pe primul jucător al Franţei, Maxime Vachier-Lagrave. După jocul de mijloc, unde a obţinut un Pion, Anish Giri a reuşit să intre într-un final care să-i oferi şanse de câştig. Anish Giri a continuat să preseze şi a obţinut prima victorie la Superbet Chess Classic, urcând câteva poziţii în clasament. În urma acestei înfrângeri, marele maestru francez este ultimul în clasament cu 2,5 puncte.

Constantin Lupulescu – Bogdan Deac ½-½

Runda a VII-a i-a adus pe cei doi şahişti români faţă în faţă. Constantin Lupulescu a obţinut un mic avantaj în urma deschiderii, dar Bogdan Deac a găsit cele mai bune continuări şi a reuşit să domolească iniţiativa Albului. Duelul lor a încheiat Runda a VII-a: după mai bine de 5 ore de jocşi 75 de mutări s-a consemnat remiza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.