Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătoarea Cazului Rarinca: Sunt o femeie înţeleaptă şi nu exagerez când spun asta/ video

Găgescu Risantea

stiripesurse.ro vă prezintă cine este judecătoarea Găgescu Risantea, cea care a decis achitarea Marianei Rarinca, femeia acuzată de DNA de şantaj la adresa şefei ÎCCJ Livia Stanciu. Doamna judecător se prezintă în cadrul unui interviu din 2013 în faţa membrilor CSM pentru a accede la funcţia de judecător la ÎCCJ.

Citeşte şi: DNA: Judecătoarea din cauza Rarinca nu a fost IMPARŢIALĂ/ STENOGRAME BOMBĂ

Rezultatul - A fost respinsă.

*******

Bordea Adrian - D-na judecător, activitatea dvs. în calitate de judecător este în jur de 20 de ani.
Găgescu Risantea - Da, 20 de ani şi o lună şi 16 zile.
Bordea Adrian - Sunteţi foarte riguroasă cu datele. Aveţi rigurozitatea datelor, rigurozitatea în general sau faptul că activitatea de judecată vă creează un oarecare confort al vieţii organizate?
Găgescu Risantea - Nu ştiu dacă trebuie să spun că un confort al vieţii organizate sau, dacă spun prea mult, dar pentru mine profesia reprezintă totul.
Bordea Adrian      - Mai mult decât familie, mai mult decât orice?
Găgescu Risantea - Mai mult! Nu am familie.
Aron Bucurel Mircea      - O familie oricum aveţi.
Găgescu Risantea - Dar, pentru mine, profesia reprezintă totul; v-am spus. Şi nu exagerez.
…………………..
Bordea Adrian      - Doamna judecător, noi avem acum, de fapt, de discutat câteva probleme legate de aspectele deontologice. De aceea, mă rog, am încercat să facem un dialog extra… tocmai ca să intraţi şi dvs. în atmosfera acestor discuţii şi totodată şi noi să vă întâmpinăm aşa cum trebuie să întâmpinăm un magistrat la Consiliul Magistraturii. Spuneţi-mi, vă rog, legalitatea, ca principiu fundamental, cum o puteţi lega de echitatea raporturilor sociale?
Găgescu Risantea -Legalitatea…?
Bordea Adrian      - …ca principiu fundamental, adică constituţional.
Găgescu Risantea -Legalitatea, ca principiu, în primul rând eu l-aş… aş considera că este la fel ca şi principiu securităţii juridice. Deci în momentul în care…
Bordea Adrian      - …securităţii raporturilor juridice?!
Găgescu Risantea -Securităţii raporturilor juridice. În momentul în care eu am de analizat o anumită speţă şi în momentul în care îmi dau seama că legea poate este lacunară, atunci am obligaţia să aplic legea. Nu pot să mă abat.
Bordea Adrian      - Dacă legea este lacunară, că aşa aţi spus, cum aplicaţi legea?
Găgescu Risantea - O aplic, fiind în penal, atunci textul este mult mai riguros şi aplic legea, aşa cum este. Pentru că aş crea o anumită… deci… pentru mine este foarte important principiul securităţii sociale.
Bordea Adrian      - Am înţeles. În condiţiile în care, ca judecător la Înalta Curte, nu aţi avea aceeaşi opinie cu colegii de complet, dar opinia dvs. nu este radical diferită, diametral opusă, ce atitudine credeţi că s-ar cuveni?
Găgescu Risantea - Opinia mea?
Bordea Adrian      - Deci opinia dvs. este într-o oarecare discordanţă cu opinia celorlalţi doi colegi ai dvs., ce atitudine încercaţi dvs. să luaţi în această situaţie?
Găgescu Risantea - Într-un complet colegial, da?!
Bordea Adrian      - Normal că da.
Găgescu Risantea - După ce analizez probele dosarului,după ce explic argumentele juridice celor 2 colegi şi există posibilitatea ca eu să-i determin pe ei să-mi îmbrăţişeze punctul de vedere sau ei mă determină pe mine să îmbrăţişez punctul lor de vedere. Nu este nicio problemă şi voi îmbrăţişa opinia lor.
Bordea Adrian      - Nu aţi fi dispusă să faceţi opinie separată?
Găgescu Risantea - În ceea ce priveşte opiniile separate, cred că… sunt sigură că la Înalta Curte acestea trebuie să fie foarte-foarte puţine.
Bordea Adrian      - Da, dar în materie penală, ştiţi că lucrurile sunt mai…  Deci eu nu sunt „penalist”, este o zonă de-a dreptul nisipoasă pentru mine.
Găgescu Risantea - În materie penală aş face opinie separată numai în condiţiile în care eu văd într-un dosar că este eroare judiciară.
Bordea Adrian      - Ar fi eroare judiciară din partea celorlalţi doi colegi?
Găgescu Risantea - Nu. În dosar, probele mă conving că este o eroare judiciară.
Bordea Adrian      - Că ar fi o eroare judiciară condamnarea?
Aron Bucurel Mircea      - În cazul în care ar fi o soluţie radicală, achitare sau…?
Găgescu Risantea - Da, da, când există o eroare judiciară în dosar.
Aron Mircea      -Numai aici…?!
Găgescu Risantea -Judecătorul are obligaţia să slujească legea şi…
Stanciu Livia        - Ce înţelegeţi prin eroare judiciară doamna…
Găgescu Risantea - Când există o eroare judiciară.
Stanciu Livia        - Da, asta vă întrebam: ce înţelegeţi prin eroare judiciară dvs.? Ca să înţeleg şi eu.
Găgescu Risantea - Mă scuzaţi, nu m-am referit la calea extraordinară de atac. Să văd că probele din dosar conduc spre achitare. Poate m-am exprimat eu greşit.
Stanciu Livia        - Sau invers.
Găgescu Risantea - Sau invers - condamnările. Deci este singura… dar foarte rar, cred că sunt situaţiile foarte rare. Numai atunci aş face opinie separată.
Bordea Adrian      -Apreciaţi că eroare judiciară poate fi considerată şi o hotărâre care nu a rămas definitivă?
Găgescu Risantea - Nu.
Aron Mircea      -Doamnă. Ştiţi ce mă gândeam eu acum: ce ne-am face noi cu cazurile de casare pe care suntem obligaţi să le luăm din oficiu. Şi cei doi ar spune: „Domnule, noi nu avem în vedere chestiunea asta.” Adică asta este singura situaţie la care vă gândiţi să faceţi opinie separată? Consideraţi că de fapt că opinia separată are o conotaţie definitiv negativă?
Găgescu Risantea - Nu, nu întotdeauna.
Aron Bucurel Mircea      -Dar câteodată da?!
Găgescu Risantea- Da.
Aron Bucurel Mircea      -Bun, mulţumesc.
DOMN        - Spuneţi-mi, vă rog, cum faceţi faţă stresului profesional? Spuneaţi că sunteţi în totalitate dedicată profesiei. Cum vă mai relaxaţi, cum vă mai detaşaţi de activitatea asta profesională, de dosare, de… cum reuşiţi?
Găgescu Risantea - Nu ştiu, mă detaşez… Îmi place ce fac şi nu am nicio problemă.
DOMN        - Ce ne puteţi spune de dvs. ca persoană; cum sunteţi, cum v-aţi defini în termeni de calităţi, defecte, ce aţi puncta?
Găgescu Risantea - Sunt o persoană responsabilă, echilibrată, înţeleaptă, sunt convinsă de asta – din soluţiile pe care le-am pronunţat şi din modul de a aborda discuţiile în cadrul colectivului. Nu cred că exagerez dacă spun că sunt înţeleaptă, nu? Aşa… Am spirit de echipă, sunt comunicativă, sunt veselă, sunt plăcută într-un colectiv şi unt un om cumsecade domnule psiholog.
DOMN       - Şi lipsuri?
Găgescu Risantea -Lipsuri?! Sunt convinsă că am...
DOMN       - Măcar unul…
Găgescu Risantea - Măcar unul?!
Aro Mircea     -Unul mic.
Găgescu Risantea - Unul mic…?Nerăbdarea… nerăbdarea mă caracterizează. Am început să o… am început să o mai în frâng un pic.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.