Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătoarea Dana Gîrbovan, semnal de ALARMĂ în scandalul din jurul SIIJ: 'Lucrurile au fost mult mai grave decât ne-am imaginat'

dana girbovan comisie

Judecătorul Dana Gîrbovan a declarat că sunt îngrijorătoare cifrele privind dosarele cu magistrații deschise din oficiu, subliniind faptul că nici nu se justifică explicația procurorilor potrivit căreia cauzele au fost plângeri ale cetățenilor. „De ce îl ții 4 ani?”, se întreabă magistratul.

„Au fost dosare (cu magistrații, n.r.) deschise din oficiu. Nici acum nu-s foarte clare cifrele, dar este important că au fost peste 100 sigur, în doi ani deschise din oficu. Adică nu că a venit o plângere și spune că judecătorul a făcut un abuz de încredere că mi-a respins mie acțiunea. (..) În acele dosare încă nu știm câte au fost trimise în judecată, câte au fost condamnați judecătorii dintre ele ca să vezi dacă au avut o bază factuală solidă în momentul în care ele au fost deschise. Trebuie văzut cât timp au fost deschise. De ce să ții un dosar? A venit cu această explicație foarte multe dintre ele sunt plângeri nefondate de la cetățeni. Asta nu explică de ce ții deschis un dosar doi trei sau patru ani de zile, că ar trebui închis imediat”, a declarat judecătorul Dana Gîrbovan, la Marius Tucă Show, potrivit Mediafax.

Potrivit judecătorului, dacă Secția pentru anchetarea magistraților nu ar fi fost inființată, nici în prezent nu am fi aflat cifrele privind cauzele cu magistrații.

Președintele UNJR a mai declarat că au existat cazuri de presiune clară asupra unor judecători prin intermediul cercetărilor care se făceau împotriva lor, precizând că au fost judecători trimiși în judecată pentru că procurorii au considerat deciziile nelegale.

"Am văzut în ultimele zile din nou o campanie garesivă împotriva Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Ideea acestei secțiii și faptul că ea a fost susținută și de UNJR și de AMR și de mulți alți colegi nu a apărut din neant, că nu vrem noi neapărat să avem noi o secție anume care să cerceteze infracțiunile. A fost o nevoie de a se da procurorilor și judecătorilor garanții suplimentare împotriva cercetării lor, pentru că s-a dovedit că foarte ușor astfel de cercetări făcute fără niciun fel de control, fără niciun fel de garanție de independență poate să devină mijloace de presiune împotriva judecătorilor, iar lucrurile au fost mult mai grave decât ne-am imaginat. Au fost judecători trimiși în judecată pentru simplul motiv că procurorii au considerat că hotărârea respectivă este nelegală sau netemeinică (...) A trimis un judecător în judecată pentru hotărârea pronunțată este un atac la independenței sale și așa este. Lucrurile acestea s-au întâmplat", a declarat Dana Gîrbovan.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România susține că rolul acesta de verificare a legalității vine tot din procuratura stalinistă, "dar nici măcar aceia nu trimiteau în judecată judecătorii și cercetau penal pentru hotărâri, ci procurorul general putea să atace în recurs în anulare o hotărâre judecătorească".

"Dacă judecătorii care judecau cauze, în special cauze de corupție cu impact mediatic mare aveau aveau această temere că hotărârile pe care le vor da ar atrage din partea DNA, unde se afla serviciul de anchetă a magistraților în acea perioadă, ar putea ulterior să-i deschisă dosar penal judecătorului aveai deja un mijloc de presiune în favoarea statului și încă unul foarte puternic. Foarte grav sunt discuțiile de la DNA Oradea, care au apărut în spațiul public, în care aceștia vorbeau despre um să facă dosare anumitor judecători pentru ca și celorlalți să li se facă frică. Așa ceva este nu revoltător, este înspăimântător", a completat Dana Gîrbovan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.