Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătoarea Viorica Costiniu, revoltată de eliminarea limbii latine din şcoli. Mesaj adresat premierului Ludovic Orban

pressalert.ro
viorica costiniu

Judecătoarea Viorica Costiniu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, se declară revoltată de decizia Ministerului Educaţiei de a introducere orele de teatru în şcoli, în contextul eliminării limbii latine din programa şcolară. Judecătoarea retrasă din activitate afirmă că, într-o discuţie anterioară, premierul Orban i-a garantat că limba latină nu va fi eliminată din şcoli.  Acum, aceasta îi solicită premierului să cugete responsabil asupra deciziei unui ministru Educaţiei care "nu stăpăneşte bine limba română".

"Dle Orban, nimeni nu a stăpânit ca prim-ministru pământul sau și, mai puțîn, o țară!

Contează ce lași în urmă ta: și bune și grozăvii, și acestea din urmă sunt cele cu efectul cel mai năprasnic pentru generațiile ce vin, pentru că ce e de bine se consideră că e normal.

Un intelectual mai mult sau mai puțîn erudit, educat, are în formația lui ca personalitate cel puțîn urme de cunoșțință de limba latină și îl ajută în studiul limbii italiene, franceze, spaniole, catalană, portugheză și în comunicarea universală.

Și omul de rând trecut prin școală, apoi trecut prin viață în multe domenii, are nevoie cel puțîn de minime cunoșțințe de limba latină, pentru că în multe discipline și sectoare de activitate se folosește în limbajul internațional limbajul comun al limbii latine, în terminologiile de specialitate din anatomie, biologie, zoologie, științele naturii în general, precum și în științele exacte.

În alte țări se predă și greaca veche, iar noi, unde, stupefiant, ne luptăm cu analfabetismul, mai eliminăm din programa școlară și fărâma de cultură din educația copiilor. De acolo ne tragem rădăcinile și nu știu dacă străbunii noștri, fără a spune cuvinte mărețe, ar fi mândri de tot ce facem.

Vă rog să cugetati serios, responsabil asupra acestei decizii stupide a unui profesor de limba română care nu stăpânește bine limba română și care temporar și din împrejurări nu tocmai fericite sălășluiește în fotoliul ministerial, luând măsuri rușinoase la adresa noastră, ca popor latin.

Teatru se joacă zilnic pe scena vieții, cu actori de 2 bani sau maeștri. Talentul unora nici nu contează câteodată și rămân în umbră, iar alții care abia leagă cuvintele, dar le aleg pe cele care convin celor ce țin frâiele de sus și până la opincă sparg scena și ecranul TV și printre picături mai fac și politica ce este la modă.

Să înțeleg că trebuie să-i învățăm de mici pe elevi să devină măscărici? Îi așteaptă scenele mari ale lumii? Mă îndoiesc!

Reflectați serios la 'glumițele' dascălului care se dezice de propria latinitate", îi transmite judecătoarea Viorica Costiniu premierului Orban.

Judecătoarea îi solicită şi ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să intervină în această chestiune.

"Nu se poate așa ceva!

Dvs nu aveți niciun cuvânt de spus ca jurist, ca urmaș al gintei latine? Noi românii suntem buni vorbitori de italiană, spaniolă, catalană, portugheză, franceză tocmai pentru că avem cunoștințe chiar și precare de limba latină, pe care o regăsești și în terminologiile altor discipline : anatomie, biologie, zoologie și în alte științe ca un limbaj comun.

Teatru în loc de latină? Păi viața e o scenă unde noi, actorii, mai buni sau mai proști (și mulți) jucăm de ne scapără picioarele și măscărim cuvintele de te-apucă noaptea mințîi!

Domnul premier, la prima tentativă a acestei așa-zise profesoare de limba română, a cărei frazare ar rușina de la elev la student, mi-a spus că e o prostie și că așa ceva nu se va întâmpla.

Chiar dacă e inginer, tot intelectual îi zice (dar mai tehnic) asta nu înseamnă că nu realizează importanţa acestei materii în evoluția cultural- educativă a personalității elevului, viitor cetățean inteligent al României.

Vă rog, luați în serios acest mesaj și luminați-i că au luat-o razna!

Mulțumesc!", este mesajul transmis lui Cătălin Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.