DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Judecători care au 'uitat' să-și facă meseria: O judecătoare cu sute de dosare nemotivate și un fost candidat la CSM cu amânări de luni de zile, 'prinși' de IJ

inspectia judiciara

Inspecţia Judiciară a anunţat, vineri, că a trimis la judecata disciplinară a CSM doi magistraţi care au amânat de zeci de ori pronunţarea în unele dosare. Unul dintre ei a dispus amânarea pronunţării peste termenul prevăzut de dispoziţiile legale într-un număr de 173 de dosare, iar celalalt a prelungit nejustificat procedurile în mai multe dosare

”La data de 10 noiembrie 2022, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna FINTA FABIOLA CORINA, judecător în cadrul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti, pentru nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor”, a transmis, vineri, Inspecţia Judiciară.

Sursa citată a precizat că inspectorii judiciari au constatat că magistratul vizat a amânat de 10 ori, în perioada octombrie 2021-martie 2022, pronunţarea soluţiei dosarului care a stat la baza sesizării.

”De asemenea, judecătorul a dispus amânarea pronunţării peste termenul prevăzut de dispoziţiile legale într-un număr de 173 de dosare şi nu a respectat termenul legal de redactare într-un număr de peste 400 de hotărâri. Situaţia de fapt expusă arată că magistratul vizat şi-a constituit o procedură de lucru care a condus la temporizarea procedurilor judiciare, fapt ce indică un management defectuos în gestionarea lucrărilor”, mai arată instituţia citată.

De asemenea, instituţia îl cercetează pe GHICA MIHAI ŞTEFAN, judecător în cadrul Tribunalului Cluj, fost candidat la CSM, ”pentru nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor”.

”Inspectorii judiciari au constatat că magistratul vizat, în calitate de preşedinte al completului de judecată, a amânat succesiv pronunţarea într-o cauză de 12 ori, de la data de 8 octombrie 2021 până la data de 8 iunie 2022, pe o perioadă de 9 luni”, au mai transmis reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.

Potrivit acestora, ”magistratul vizat a deliberat, redactat şi pronunţat hotărârile judecătoreşti în 5 dosare penale, cu depăşirea termenelor legale, pe perioade cuprinse între 5 şi 9 luni, cu consecinţa prelungirii nejustificate a procedurilor judiciare”.

Acțiunile disciplinare vor fi judecate ăe fomd de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM, iar recursul se va judeca la completul de 5 judecători de la ÎCCJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.