Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii din Constanța s-au alăturat protestelor procurorilor - Zeci de magistrați, în fața Judecătoriei

captura Facebook
protest magistrati

Procurorii din Constanța au protestat, din nou, vineri, față de modificările aduse Legilor Justiției prin Ordonanța de Urgență, la acțiune participând, în premieră, și magistrați de la toate instanțele constănțene și avocați din Baroul Constanța, scrie Mediafax.

În total, aproximativ 50 de magistrați s-au adunat pe treptele din fața Judecătoriei Constanța, nemulțumiți de ordonanța de urgență prin care au fost modificate legile justiției.

„De astăzi sunt și judecătorii alături de procurori. Și unii și alții suntem magistrați și am înțeles nu doar să marcăm începutul primăverii, ci și să dăm un suflu nou și să marcăm într-un fel nemulțumirea noastră față de modul de adoptare a acestei ordonanțe de urgență. Pe de o parte, înțelegem să atragem atenția opiniei publice că aceste condiții privitoare la modul de legiferare prin ordonanțe de urgență nu sunt îndeplinite, iar pe de altă parte înțelegem să ne facem auziți și să facem un apel la cei care guvernează că un act de legiferare trebuie să se bucure de o consultare publică, potrivit principiilor transparenței decizionale. Până la urmă modul de înfăptuire a actului de justiție privește cetățeanul și calitatea actului de justiție și stabilitatea statului de drept depinde și de calitatea și previzibilitatea legilor”, a declarat Ciprian Coadă, judecător la Curtea de Apel Constanța.

El a spus că cel mai mult la această ordonanță deranjează tocmai lipsa de previzibilitate, dar și faptul că „se creează uneori impresia că actele normative sunt date în considerarea unor persoane și a unor motive străine de interesul general”.

La rândul lui, Viorel Teliceanu, șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, a spus că magistrații își exprimă o dată în plus nemulțumirea față de adoptarea acestei „nefericite ordonanțe”, care trebuie abrogată.

„Noi sperăm să fie abrogată minunata Ordonanță 7. Cu excepția admiterii la INM, unde erau necesare niște modificări… dar, în rest, trebuie abrogată toată. (…) Lumea trebuie să știe, din partea unor profesioniști, care știu despre ce este vorba, că ce se întâmplă în justiție nu este în regulă. Și nu discutăm de drepturi ale magistraților. Nu discutăm despre situații salariale sau alte categorii de beneficii. Discutăm despre distrugerea fără discuție a autorității judecătorești”, a explicat el.

Magistratul a fost completat de procurorul Zafer Sadâc, de la Parchetul Tribunalului Constanța, care a spus că sunt multe aspecte în „neregulă” cu această ordonanță, care încalcă independența Justiției.

„Ea în sine încalcă independența Justiției. Încearcă să subjuge sistemul judiciar puterii executive, legislativului. În sensul că a fost inclusă acea sintagmă a bunei reputații, în urma căreia un magistrat poate fi exclus din magistratură pe baza unor criterii ce par a fi pur subiective. Această sintagmă nu a fost nicăieri explicată prin lege. Ar însemna – luăm un caz ipotetic – un judecător sau un procuror poate fi bălăcărit la un anumit post de televiziune care nu are afinități deosebite cu justiția, este posibil ca a doua zi un inspector mai dur să considere că magistratul respectiv nu mai are bună reputație din cauză că a fost criticat atât de dur în mass media și să fie suspus unei cercetări. Poate nu știe să se apere destul de bine sau poate nu vrea să se apere, considerând că nu este un temei suficient să fie sancționat, și astfel să găsească cineva oportunitatea ca acea persoană să fie exclusă din magistratură pentru că este incomodă”, a declarat Zafer Sadâc.

Protestul de vineri al magistraților constănțeni a durat o jumătate de oră, desfășurându-se fără incidente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.