DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Judecătorii români EXPLICĂ de ce nu l-au extrădat pe jurnalistul turc: ce ar fi pățit ziaristul în Turcia

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Kamil Demirkaya

Magistrații Curții de Apel București arată că au respins cererea de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya deoarece toate probele existente la dosar indică faptul că autoritățile din Ankara au solicitat extrădarea în scopul pedepsirii lui din cauza opiniilor sale politice și ideologice, informează Mediafax. Criticii lui Erdogan îl acuză pe preşedintele turc că se foloseşte de tentativa de lovitură de stat pentru a justifica măsuri de represiune împotriva opoziţiei. Autorităţile turce susţin că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la securitatea naţională.

Citește și: Erdogan nu uită și nu iartă. Arestări în masă în Turcia: aproape 80.000 de oameni încarcerați, suspectați de legături cu clericul Gulen

„Din înscrisurile existente la dosar rezultă numeroase aspecte din ţara de origine a persoanei solicitate legate de măsurile luate de autorităţi faţă de instituţiile şi persoanele considerate că ar susţine mişcarea lui (Gulen, n.r.), considerată de autorităţi ca fiind o organizaţie teroristă, din pricina opoziţiei politice pe care guvernul a apreciat că ar exercita-o această organizaţie faţă de măsurile sale. Curtea reţine, de altfel, că autorităţile turce au prezentat constant măsurile luate împotriva acestei organizaţii, destituirile şi arestările operate în rândul militarilor, intelectualilor şi funcţionarilor statului sub acuzaţia de apartenenţă sau simpatizare cu mişcarea lui (Fethullah Gulen), numărul acestor arestări, aşa cum rezultă şi din înscrisurile depuse la acest dosar de către persoana solicitată, aspecte care de asemenea nu pot fi ignorate”, se arată în motivarea deciziei de respingere a cererii de extrădare a jurnalistului turc.

Potrivit documentului, judecătorii Curții de Apel București arată că nu pot ignora nici împrejurarea că în Turcia continuă măsurile represive, iar autoritățile prezintă, în mod constant, numărul persoanelor simpatizante ale acestei mişcări care au fost arestate preventiv. Totodată, instanța apreciază ca fiind relevante aspectele relatate de cei doi ziariști audiaţi în cauză cu privire la situaţia actuală din Turcia, mai exact, închiderea unor publicaţii, dar şi tratamentul la care sunt supuşi ziariştii care au fost arestaţi preventiv sau condamnaţi.

„Toate aceste probe îndreptăţesc instanţa să considere că în cauză se poate stabili într-o măsură rezonabilă că extrădarea cetăţeanului (Kamil Demirkaya) este solicitată în scopul urmăririi sau pedepsirii pe motive de opinii politice ori de apartenenţă la un anumit grup social, împrejurare care face ca în cauză să fie incident un motiv obligatoriu de refuz al extrădării. (...) În ceea ce priveşte susţinerile persoanei extrădabile în sensul că ar fi pe nedrept acuzat pentru fapte pe care nu le-au săvârşit sau că la dosarul cauzei nu există probe de vinovăţie, Curtea apreciază că aceste aspecte nu pot fi verificate în procedura extrădării, întrucât instanţa română nu este chemată să se pronunţe asupra aspectelor menţionate de apărare ci trebuie să stabilescă numai în ce măsură sunt îndeplinite condiţiile pentru a se putea dispune extrădarea persoanei solicitate”, mai arată instanța.

Citește și: Înregistrare BOMBĂ cu viceprimarul Capitalei, despre incidentele din 10 august: 'Te fac de râs, să termin, să scap țara de niște nenorociți' (AUDIO)

În motivare se mai arată și intervenția din ședința de judecată a reprezentantului Ministerului Public care a precizat că solicitarea autorităților din Ankara de a fi extrădat jurnalistul contravine prevederilor legale.

„Examinând conţinutul cererii de extrădare şi documentele anexate, precum şi înscrisurile depuse la dosarul cauzei, (procurorul. n.r.) precizează că există motive temeinice de a se considera că extrădarea este solicitată în scopul urmării persoanei pentru motive în legătură cu opiniile sale politice sau ideologice, solicitare ce contravine limitelor de acordare a extrădării, prevăzute de art. 3 din Convenţia Europeană de Extrădare din 13.12.1957, fiind incident motivul obligatoriu de refuz a extrădării, prevăzut de art. 21 alin. 1 lit. b din Legea nr. 302/2004”, se arată în document.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, la mijlocul lunii decembrie, cererea autorităţilor de la Ankara de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya, decizia nefiind definitivă.

Cine este jurnalistul turc?

Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru publicația Zaman România. În luna noiembrie 2018 şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere. La acel moment, Kamil Demirkaya a fost audiat la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti după ce ministerul de Justiţie din Turcia a solicitat extrădarea sa pentru că ar face parte din gruparea teroristă Gulen.

Citește și: Mike Pompeo spune unde S-AU RUPT negocierile dintre Donald Trump și Kim Jong Un: 'I-am cerut să facă mai mult. Era nepregătit' - VIDEO

De la ce a început totul?

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, îl acuză pe clericul Gulen că a orchestrat întreaga revoluție din 2016 și cere extrădarea sa din SUA. Americanii sunt fermi pe poziție și refuză extrădarea.

În cel mai recent caz două operaţiuni au fost lansate pentru reţinerea a 110 persoane, dintre care 101 militari, pentru presupuse legături cu tentativa eşuată de lovitură de stat.

Gulen a fost până în 2013 un aliat apropiat al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), de guvernământ, al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2002. De la tentativa de lovitură de stat, peste 8.500 de membri ai Forţelor Armate, între care 150 de generali, au fost concediaţi pentru presupuse legături cu Gulen, iar majoritatea dintre aceştia au fost sau sunt inculpaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.