Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorul Cristi Danileţ consideră că Iohnnis poate să nu respecte Constituţia: 'Ar fi inedit'

Facebook.com
Cristi Danileț

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM, analizează situaţia în care se află cele trei legi ale justiţiei după opinia preliminată publicată de Comisia de la Veneţia. Potrivit magistratului, în cazul legii 304/2004, preşedintele Iohannis ar avea posibilitatea să nu o promulge, deşi legile şi Constituţia prevăd o obligaţie clară în acest sens, pentru că s-au epuizat toate căile de atac.

Vezi şi: Scapă de pietrele la rinichi în trei paşi simpli

"Raportul preliminar al Comisiei de la Venetia este chiar nesperat de dur. El arată că unii parlamentari, ministrul justiției și unii judecători ai CCR s-au înșelat. Am fi evitat asta dacă nu s-ar fi legiferat la foc automat și s-ar fi întrebat mai întâi Comisia de la Veneția, așa cum recomanda Raportul MCV din iarnă, dar...a refuzat CCR; s-ar fi evitat situația ciudată în care suntem acum.

Procedural, modificările la Legea 304 privind organizarea judiciară nu mai pot fi remediate, ci: fie Președintele statului va refuza promulgarea, ceea ce ar fi inedit; fie imediat după promulgare se va modifica legea prin OUG sau rapid printr-o nouă lege.

Modificările la legea 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor încă pot fi reatacate la CCR de Președintele statului.

Între timp, modificările la Legea 317 privind CSM si 303 privind statutul magistraților vor fi dezbatute de CCR peste câteva zile, pe 17 și 19 iulie, la sesizarea partidelor de opoziție. Cu acea ocazie CCR: fie va ține seama de recomandările din raportul preliminar, că doar nu degeaba a fost dat publicității; fie va amâna luarea unor decizii până va fi publicat în toamnă raportul în varianta finală", scrie Danileţ pe Facebook.

Vezi şi: Boala ficatului gras: indiciul care trebuie să te alarmeze .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.