Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorul Cristi Danileț, explicații INCENDIARE: în ce condiții pot fi condamnați profesorii care primesc cadouri de la părinți

Inquam Photos/ Octav Ganea
Cristi Danilet

Judecătorul Cristi Danileț lămurește una din cele mai sensibile probleme întâlnite de părinții care au copii care merg la școală: este sau nu legal ca elevii să strângă bani pentru a le da cadouri micuților?

"CADOURI PENTRU PROFESORI?

Am fost rugat de un părinte să lămuresc cât de legal este să se strângă bani de către elevi/părinți și să se dea cadouri profesorilor.

Acum, trebuie să știti că „moda” cadourilor pentru autorități există în statele sărace. Cu cât un stat este mai civilizat, cu atât mai încetățenită este ideea că cel care are un venit din taxele contribuabililor nu trebuie să primească un bonus de la aceiași contribuabili.

Cât îi privește pe profesori, este acceptabil un cadou simbolic (de ex, un mărțișor) sau de valoarea redusă (de ex, un buchet de flori).

Legea interzice însă ca acel cadou să fie o cumpărare a unei prestații viitoare sau o recompensă pentru activitatea deja prestată. Este vorba de art. 14 din Legea nr. 477/2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice http://tiny.cc/w7gghz și art. 5 lit. b) pct. (ii) și art. 6 lit. c) din Cod-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar aprobat prin Ordinul nr. 4.831/2018 al ministrului educației http://tiny.cc/24gghz.

Pedeapsa pentru profesorul care pretinde sau primește cadouri în legătură cu activitatea sa didactică: sancțiune disciplinară aplicată de consiliul de administrație al școlii (în temeiul art. 93 și 280 din Legea nr. 1/2011 a educației) și condamnare penală de către judecător (în temeiul art. 289 Codul penal - luarea de mită)", scrie Cristi Danileț pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.