Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorul Cristi Danileț spulberă panica: CEDO nu a obligat România să recunoască cuplurile de același sex

Inquam Photos / George Calin
Cristi Danileț

Judecătorul Cristi Danileț a analizat decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a obligat România să recunoască familiile formate din persoane de același sex. Danileț spune că recunoașterea acestor familii este prerogativul fiecărui stat, adică fiecare țară are dreptul să decidă singură dacă o face sau nu.

"Nu, CEDO nu a obligat România să recunoască astfel de căsătorii pentru persoanele de acelaşi sex, ci doar să acorde o formă de protecţie juridică a concubinilor de acelaşi sex.

CEDO spune că dreptul la căsătorie este un drept fundamental al omului numai pentru persoanele de sexe diferite, prin urmare un stat european este liber să decidă dacă acordă sau nu dreptul la căsătorie pentru persoanele de acelaşi sex.

Or, reamintesc: Constituţia României şi decizia CCR nr. 580/2016 spun că în România instituţia căsătoriei este rezervată numai pentru persoanele de sexe diferite.

Prin urmare, după pronunţarea hotărârii CEDO rămase definitivă pe 25 sept 2023, ceea ce devine obligatoriu pentru România este să adopte o lege a parteneriatului civil: cei doi parteneri nu vor merge la ofiţerul de stare civilă într-o procedură solemnă specifică celor care se căsătoresc, ci se vor înscrie într-un registru şi vor primi un certificat prin care se va atesta uniunea lor.

Acest tip de uniune le va da anumite drepturi, cum ar fi vizitarea în spital al partenerului, stabilirea în străinătate, moștenirea, îngrijirea copiilor, plata ratelor, plata taxelor etc.”, se arată în mesajul publicat de Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.