Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorul Dănileţ face APEL la Tudorel Toader: 'Să explice cum a intrat în posesia unui document confidențial...'

danilet

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM, se implică în scandalul momentului şi, într-o intervenţie la Digi24 i-a cerut ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să explice cum a intrat în posesia unui document care, susţine el, ar avea caracter nepublic.

Citeşte şi: Judecătoarea care l-a PUS LA PUNCT pe Iohannis IESE LA RAMPĂ şi o DESFIINŢEAZĂ pe Kovesi: 'Vanitatea de a te crede însuși Adevărul'

„Eu nu știu cum ministrul Justiției a ajuns în posesia unui document nepublicat, din dosarul personal de anchetă disciplinară a unui magistrat. Ori s-a scurs pe surse, dinspre Inspecție spre minister, sau pe surse de la CSM la minister, ori ministrul a obținut- o din altă sursă, îmi e absolut imposibil să înțeleg, dar vă spun: da, ministrul Justiției a comis o încălcare a legii publicând un document nepublic.

Atât timp cât avem un ministru care publică un document confidențial din dosarul disciplinar al unui magistrat, ministrul trebuie să dea o explicație publicului cum a intrat în posesia lui, care e motivul.", susţine Dănileţ.

Fostul membru CSM a explicat şi de ce susţine că ministrul Justiţiei a încălcat legea publicând un raport prin care se cerea cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kovesi şi a adjunctului acesteia, Marius Iacob.

"Acel document face parte dintr-un dosar aflat pe rolul CSM, astfel încât pe de o parte a încălcat prezumția de nevinovăție a magistratului anchetat, pe de altă parte a încălcat legea cu privire la datele cu caracter personal pentru că nu se poate publica un astfel de document fără anonimizarea acelor date.

În al treilea rând, ministrul a comis un act de presiune asupra secției de procurori care urmează să dea o soluție în acea cauza. Se poate astfel prezuma că avem un ministru care face presiuni asupra secției de procurori să dea o anumită soluție.

Citeşte şi: Dana Chera face noi DEZVĂLUIRI, după ce a anunţat că e însărcinată. Când va naşte vedeta Antena 3

Nici măcar un membru CSM nu are voie să publice asemenea documente . De ce? Vorbim de un dosar în curs de judecată, judecătorii acestui dosar sau orice persoană care intră în contact cu acest dosar nu are voie să ia documentul și să îl publice. Nu exista încă hotărârea CSM în cauza respectivă și orice dezvăluire, către public a unor documente sunt menite să încalce prezumpția de nevinovăție pe care o are magistratul anchetat judiciar.

Cred că e firesc că cetățenii și societatea civilă în general să aibă încredere în magistrați că își îndeplinesc cu conștiință îndatoririle, dacă sunt cazuri punctuale în care aceștia greșesc în mod flagrant, ei la rândul lor să fie sancționat. Dar nu e normal să avem miniștri care fac presiuni asupra instituțiilor judiciare. Decapiteaza instituții judiciare, scot documente confidențiale din mapele disciplinare și le folosesc public. Lucrurile astea nu sunt normale, mai ales când vin din partea unui ministru al Justiției”, a explicat Cristi Danileț, fost membru CSM.

Citeşte şi: Măsuri de ULTIM MOMENT la MAI, după codul PORTOCALIU de ger: Ce dispoziţii s-au dat în minister

De cealaltă parte, ministrul Justiţiei se apără şi neagă vehement acuzaţiile care îi sunt aduse şi a susţinut că legea prevede că raportul cu pricina îşi pierduse caracterul confidenţial înainte de publicarea sa pe site-ul ministerului Justiţiei.

"Articolul 48 din Legea 317/2004 privind CSM îi conferă raportului caracter confidenţial şi nu secret atâta timp cât este în lucru la Inspecţia Judiciară, atâta timp cât nu s-a pus rezoluţia şi nu a fost trimis la CSM. Raportul despre care vorbiţi este finalizat, are rezoluţie, este trimis la CSM, prin urmare nu intră sub caracterul confidenţial, darămite de secret de serviciu. Îniante de a-l face public, am consultat specialiştii din Ministerul Justiţie, spunându-mi că nu este nicio problemă. Cineva din presă îmi spunea că a luat legătura cu Inspecţia Judiciară şi a primit acelaşi răspuns că nu este nicio problemă", a declarat ministrul Justiţiei, la Antena 3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.