Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Județul în care asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav NU au luat salarii de trei luni

bani-lei-salariu

Liderii sindicali din județul Maramureș cer Guvernului o rectificare bugetară de urgență pentru achitarea salariilor a peste 2.000 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav. Unii nu și-au primit salariile de trei luni.

Sindicaliștii susțin că problema reclamată este extrem de gravă iar asistenții maternali nu pot beneficia de tratament și intervenții sanitare în caz de boală deoarece nu le sunt plătite contribuțiile la sistemul de sănătate, scrie mediafax.ro.

Citește și: Tudose, atac devastator la adresa PNL și USR-PLUS: ‘Mor oamenii cu zile, dar puritanii politicii românești se bat pe transferuri îmbibate de principii’

„Sunt afectați peste 2.000 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav din Maramureș, oameni care nu și-au luat banii pe o perioadă cuprinsă între una și trei luni. (…) Este necesară intervenția de urgență a Guvernului pentru deblocarea acestor sume, la rectificarea bugetară”, au spus sindicaliștii.

Președintele „Cartel Alfa” Maramureș, Gheorghe Florin Hossu, declară că din cele 76 de unități administrativ-teritoriale din Maramureș, foarte puține dețin sumele suficiente pentru plata drepturilor salariale ale asistenților personali și a indemnizațiilor de însoțitor al persoanei cu handicap grav.

Citește și: Moment penibil pentru Nelu Tătaru la unitatea mobilă de Terapie Intensivă din Galați: ‘Ați văzut și dumneavoastră ce s-a întâmplat’

„Restanțele de luni de zile acumulate la plata acestora are consecințe grave asupra calității îngrijirii persoanelor cu handicap grav. Imposibilitatea de a asigura aceste drepturi a generat, în multe localități, discuții aprinse între asistenții personali și primari”, a spus Hossu.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat că bugetul județului pentru anul 2020 a fost redus cu 30%, iar banii au fost tăiați, în principal, de la asistența socială.

Citește și: Ultimă oră! Traian Băsescu face praf, în direct, alianța PNL-USR-PLUS: ‘Alianța marxisto-liberală’

„Pentru DGASPC Maramureș am avut o alocare financiară care ne permitea să acoperim salariile și indemnizațiile pentru o perioadă de două luni, fără a avea resurse financiare locale să asigurăm diferența de bani. Singura soluție este ca acest Guvern PNL să înțeleagă că din împrumuturile imense pe care Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice le face zi de zi, o parte din sume ar trebui redistribuite către autoritățile locale”, a spus Zetea.

Acesta nu a exclus posibilitatea ca, în următoarele zile, oamenii să iasă în stradă și să protesteze față de situația în care se găsesc asistenții maternali.

Citește și: Care sunt cele șase categorii de simptome ce pot prevedea cât de grav va evolua afecțiunea unui pacient cu SARS-CoV-2 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.