Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jumătate din populaţia Nagorno-Karabah a fost strămutată de luptele dintre acest teritoriu azer

Nagorno-Karabah

Jumătate din populaţia Nagorno-Karabah, adică între 70.000 şi 75.000 de persoane, a fost strămutată de luptele dintre acest teritoriu azer, locuit de o majoritate de etnici armeni, şi Azerbaidjan, a declarat miercuri ombudsmanul acestei republici autoproclamate, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

"Potrivit estimărilor noastre preliminare, aproximativ 50% din populaţie a fost strămutată, inclusiv 90% dintre femei şi copii", a spus Artak Belgarian, responsabil pentru apărarea drepturilor civililor în timp de război.

Între "70.000 până la 75.000 de persoane au fost strămutate fie în interiorul Artsah (numele armean al Nagorno-Karabah), fie au devenit refugiaţi, mutându-se în alte locuri sigure" în afara graniţelor teritoriului, a declarat el.

Populaţia Nagorno-Karabah este de aproximativ 140.000 de locuitori, 99% fiind etnici armeni. Autorităţile locale şi Armenia acuză Azerbaidjanul, de la reluarea ostilităţilor pe 27 septembrie, că vizează civilii, în special la Stepanakert, capitala, cu o populaţie de obicei de 50.000 de locuitori, aminteşte AFP.

LISTA celor 49 de țări care intră în zona galbenă: se impune carantina pentru o perioadă de 14 zile

Acest oraş este vizat, mai ales de vineri, de tiruri de rachete repetate, care au forţat majoritatea populaţiei să fugă şi pe cei care au rămas să se ascundă în subsoluri.

Azerbaidjanul susţine de asemenea că este vizat de tiruri deliberate asupra populaţiei sale civile, dar nu a indicat imediat câţi au fugit.

Stepanakert a fost din nou ţinta bombardamentelor pe tot parcursul nopţii de marţi spre miercuri, apoi probabil a loviturilor de drone dimineaţă, a constatat un jurnalist AFP.

La intervale regulate, aproape în fiecare oră, sirenele de avertizare se auzeau în tot oraşul, cufundat în întuneric aproape total.

De fiecare dată a urmat o succesiune de explozii puternice, a căror natură nu a fost posibil să fie determinată exact: rachetă, obuz de artilerie sau bombardament aerian.

Mai multe case au fost complet distruse pe înălţimile oraşului, lângă parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.