Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Juncker, pesimist în privința unui acord între Grecia și creditorii sai

Jean-Claude-Juncker

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a aratat prudent luni, spunând ca nu este sigur ca va exista un acord în cursul zilei între Grecia si creditorii sai, UE si FMI, dupa summitul extraordinar al zonei euro, informeaza AFP.

'Au fost înregistrate progrese în ultimele zile, dar nu am ajuns înca la final. Nu stiu daca va exista un acord astazi', a declarat Juncker, primindu-l la Bruxelles pe premierul grec Alexis Tsipras.

Seful Guvernului de la Atena a spus la rândul sau ca 'a venit timpul sa ajungem la o solutie substantiala si viabila', care 'sa permita Greciei sa revina la crestere economica în cadrul zonei euro si sa asigure în acelasi timp justitie sociala'.

El a reiterat totusi datele cheie ale unui eventual acord: fara excedent bugetar 'excesiv', fara taieri de pensii, fara cresterea pretului la electricitate, restabilirea 'normalitatii' în privinta dreptului la munca.

Dupa cinci luni de negocieri aflate în prezent în impas, principalii actori implicati în discutiile privind criza din Grecia se întâlnesc luni în cadrul a doua reuniuni la Bruxelles: una a ministrilor de finante din zona euro, care va fi urmata, în cursul serii, de un summit al zonei euro.

Între timp, Tsipras va avea o serie de reuniuni cu reprezentanti ai creditorilor - BCE, FMI si Comisia Europeana.

De acordul privind reformele si masurile bugetare pe care Grecia va trebui sa le ia depinde deblocarea unei transe de împrumut de 7,2 miliarde de euro, suspendata de câteva luni si extrem de necesara pentru Atena.

În caz contrar, Grecia risca sa nu-si poata onora o rambursare de circa 1,5 miliarde de euro catre FMI pâna la 30 iunie, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plata si ar deschide o perioada de incertitudine puternica pentru întreaga zona euro.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.