Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Juriul deliberează în procesul lui Derek Chauvin, poliţistul acuzat că l-a ucis pe George Floyd. Proteste, pregătite indiferent de verdict

Eminetra.co.uk
Garda Nationala

Juriul din procesului lui Derek Chauvin, fostul poliţist din Minneapolis acuzat că l-a ucis anul trecut pe George Floyd, s-a retras să delibereze, după trei săptămâni de audieri. Acuzarea a spus juraţilor că Chauvin l-a ucis pe Floyd, pe 25 mai 2020, iar apărarea a susţinut că el a urmat corect antrenamentul poliţienesc. Curtea de justiţie unde are loc procesul este protejată cu sârmă ghimpată, bariere înalte şi militari înarmaţi din Garda Naţională, scrie BBC preluat de news.ro

În oraşele din întreaga ţară, oamenii de pregătesc de proteste, indiferent de verdict.

Luni, acuzarea şi apărarea au susţinut pledoariile finale în procesul care a durat trei săptămâni.

Avocatul lui Chauvin, Eric Nelson, a spus despre clientul lui că a făcut ce „orice poliţist raţional” ar fi făcut în situaţia „dinamică” şi „fluidă” care implica un bărbat masiv care se confrunta cu trei ofiţeri.

Nelson a mai spus că Floyd era sub influenţa unei cantităţi „semnificative” de droguri, iar corpul reacţionează la opioide mai ales în cazul unei persoane care a fost diagnosticată cu hipertensiune.

Avocatul a mai susţinut că Chauvin este puţin probabil să fi încălcat regulile de folosire a forţei, fiind conştient că întreaga interacţiune era înregistrată. „Poliţiştii ştiu că sunt înregistraţi video”, a adăugat el.

Procurorul Steve Schleicher i-a îndemnat pe juraţi să creadă ce văd, făcând referire la înregistrarea care îl arată pe Chauvin stând mai mult de 9 minute cu genunchiul pe pieptul lui Floyd.

„Acesta nu era un act poliţienesc, a fost crimă”, a spus el.

Procurorul Jerry Blackwell a avut ultimul cuvânt luni. El a spus că problema este „atât de simplă, încât un copil o poate înţelege”.

„De fapt, un copil a înţeles, când o fată de 9 ani a spus «Dă-te jos de pe el»”, a declarat Blackwell, referindu-se la un copil martor. „Atât de simplu a fost”.

Juraţii analizează acum cele 45 de mărturii în proces, făcute inclusiv de medici, experţi în folosirea forţei, poliţişti, martori oculari şi oameni apropiaţi lui Floyd.

Derek Chauvin a anunţat joi că refuză să fie audiat în proces şi a invocat al Cincilea Amendament al Constituţiei americane, care îi dă dreptul să nu depună o mărturie prin care să se autoincrimineze.

Chauvin este acuzat de crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă. Chauvin riscă 40 de ani de închisoare, dacă este găsit vinovat pentru cea mai gravă acuzaţie - crimă de gradul doi.

Orice condamnare necesită unanimitate din partea juriului. Dacă un jurat este de altă părere, procesul va fi declarat nul, însă statul îl poate judeca din nou pe Chauvin.

Dintre cei 12 juraţi, şase sunt albi, patru sunt de culoare şi doi, multirasiali. Juriul e format din şapte femei şi cinci bărbaţi.

La finalul lunii mai 2020, înregistrarea în care poliţistul alb Derek Chauvin îl imobilizează pe George Floyd, bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani, care striga „Nu pot respira”, a stârnit în Statele Unite şi nu numai un val de proteste faţă de acţiunile violente ale poliţiei.

Luni, guvernatorul Minnesota, Tim Walz, a cerut statelor vecine Ohio şi Nebraska ajutor privind securitatea, înainte de verdict. Democratul a fost intens criticat după ce mai mult de 1.000 de clădiri şi magazine au fost avariate în protestele de anul trecut.

La primele ore ale zilei de duminică, doi membri ai Gărzii Naţionale au fost împuşcaţi în Minneapolis şi au scăpat cu răni uşoare.

Dacă juraţii decid că Derek Chauvin este nevinovat sau vinovat doar de omor prin imprundenţă, acuzaţie pentru care ar primi o pedeapsă mai mică, activiştii vor mărşălui.

Chiar dacă va fi găsit vinovat de toate capetele de acuzare, ei vor mărşălui. În acest caz, activiştii vor ieşi pe străzi pentru a-şi arăta mulţumirea faţă de verdict şi pentru a cere dreptate pentru ceilalţi care au murit în custodia poliţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.